• hr
  • en
  • de
  • it

Iznenađenje za sindikate i radnike: Uljanik grupa odustala od TIBO-a

U Uljanik grupi jučer su samo potvrdili da nisu dostavili pismo namjere što znači da će aktualni privatizacijski natječaj, kojeg je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) raspisao početkom studenog, proći bez Puljana

MATULJI U prvom, pozivnom krugu natječaja za prodaju matuljskog TIBO-a iskazan je interes, ali pismo namjere nije podnijela Uljanik grupa. Poprilično je to iznenađenje za sindikate i radnike u ovim matuljskim pogonima brodske opreme s obzirom na to da su upravo od Puljana i najviše očekivali da bi ih mogli preuzeti, baš kao što je to bio slučaj s drugim bivšim trećemajskim društvom - tvornicom »Motori i dizalice«.

No, od toga ovog puta neće biti ništa. U Uljanik grupi jučer su samo potvrdili da nisu dostavili pismo namjere što znači da će aktualni privatizacijski natječaj, kojeg je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) raspisao početkom studenog, proći bez Puljana.

O razlozima u Uljanik grupi ne žele govoriti. Iz CERP-a su se jučer oglasili šturim priopćenjem u kojem se samo kaže da je za TIBO iskazan interes, ali bez bilo kakvih konkretnijih informacija, čak ni o tome koliko je pisama namjere za kupnju matuljske tvornice brodske opreme pristiglo, još manje o kome je riječ. Navodi se i da će svi ponuditelji koji su dostavili pismo namjere biti pozvani pismenim putem da podnesu i obvezujuću ponudu, nakon što nadležno tijelo u CERP-u donese odluku o početnoj cijeni i uvjetima prodaje.

Za aktualni pokušaj privatizacije državnog TIBO-a valja podsjetiti da se odvija u bitno promijenjenim okolnostima jer matuljska tvornica sada ide »u paketu« s vrijednim zemljištem, kojim ju je država dokapitalizirala u rujnu ove godine.

Riječ je o 42.000 četvornih metara atraktivnog građevinskog zemljišta u radnoj zoni, koje je procjenjeno na nešto više od 30 milijuna kuna, a otprilike su tolike i obveze TIBO-a, kako prema državi za pozajmljeni novac te po osnovi sklopljene predstečajne nagodbe. Istovremeno, prodaju ove državne tvrtke, zajedno sa vrijednim nekretninama »potrefilo« je da zapadne u najnezgodnije vrijeme u kojem se još uvijek ne zna hoće li i tko formirati novu Vladu, što zasigurno otežava razgovore sa ozbiljnim kupcima.

Premda se nisu uključili u pokušaj privatizacije, Uljanik grupa je TIBO-u isplatila oko 2,5 milijuna kuna po osnovi pozajmnice koja je dogovorena u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna, a za što Puljani stječu pravo zaloga na zemljište TIBO-a koje je sada, zajedno s tvrtkom, u postupku prodaje.

Izvor: http://www.novilist.hr