• hr
  • en
  • de
  • it

Drama u splitskom akvatoriju: potonula jahta, brodolomci se spasili u posljednji tren

Dvoje stranih nautičara tijekom plovidbe splitskim akvatorijem spašeni su s brodske splavi, nakon potonuća njihove motorne jahte, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split, zaprimili su jučer, 2. svibnja u 14.15 h poziv pogibelji dvočlane posade strane motorne jahte, koja se tada nalazila na pola puta između otoka Brača i Hvara.
Obzirom da je posada prijavila havariju, odnosno, prodor mora u potpalublje, službenici MRCC Rijeka zatražili su točnu poziciju te ih uputili obaviti evakuaciju na brodsku splav, a o događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno, nadležna Lučka ispostava Milna, čiji službenici su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dvoje brodolomaca.
Nedugo nakon pokretanja koordinirane spasilačke akcije, službenici LI Milna u 15.50 h pronašli su dvoje brodolomaca i njihovog psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara, na oko 2 nautičke milje od uvale Pokrivenik, gdje su zatekli i tonuću motornu jahtu imena 'Anne Kirsti', hrvatske zastave.
Brodolomci su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku brodicu LI Milna te prevezeni u Milnu, a djelatnici tvrtke za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru odteglili su havariranu motornu jahtu u uvalu Pokrivenik, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.
Službenici Lučke ispostave Milna pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a od dvočlane posade, brodolomaca, uzete su izjave u prostorijama Ispostave, riječ je o dvoje državljana Kraljevine Norveške, skipper te ujedno vlasnik havarirane motorne jahte, W.O.J. (rođen 1960. godine) i druga članica posade (rođena 1968. godine).

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr