• hr
  • en
  • de
  • it

Do početka rujna na moru spašene 443 osobe i 112 plovila

OD POČETKA godine do 1. rujna Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je i koordinirala u 243 akcije na moru temeljem zaprimljenih ukupno 233 poziva, a u tim su akcijama spašene 443 osobe (297 stranih osoba i 146 hrvatskih državljana) te 112 plovila.
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priopćilo je u utorak da je do početka rujna u pomorskim nesrećama od ukupno spašenih osoba ozlijeđenih bilo njih 32, dok je smrtno stradalo 26 osoba, od čega sedam ronilaca.
Središnjica je u akcijama traganja i spašavanja koordinirala s ukupno 130 plovila nadležnih službi te s 87 plovila ostalih sudionika u pomorskom prometu. Tako je u navedenom razdoblju u potražnim akcijama na moru sudjelovalo 84 plovila lučkih kapetanija i ispostava, 40 plovila Pomorske policije te 6 plovila Obalne straže, odnosno 38 plovila komercijalnih spasilačkih subjekata.

U devet slučajeva došlo do potpunog gubitka plovila
Sudjelovalo je i ukupno 87 raznovrsnih plovila ostalih sudionika u pomorskom prometu, koji su se odazvali i uključili u potražne i spasilačke akcije u koordinaciji MRCC Rijeka.
Od 151 ugroženih plovila u devet slučajeva došlo je do potpunog gubitka plovila, dok su se u 35 slučajeva dogodila značajna oštećenja koja iziskuju remontne popravke. U 41 slučaju različite vrste kvarova uzrokovale su havarije plovila te nesposobnost za daljnju plovidbu, dok 32 nasukanja čine drugu najveću skupinu slučajeva ugroze plovila na moru. Potonulo je ukupno sedam, a isto toliko plovila je opožareno.
Prema području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa, 214 akcija poduzeto je u području unutarnjih morskih voda i teritorijalnoga mora RH, dok je 29 potražnih i spasilačkih akcija poduzeto unutar Zaštićenoga ekološko-ribolovnoga pojasa te izvan područja pomorske jurisdikcije RH. U više od 80% slučajeva akcije su izvršene u povoljnim vremenskim uvjetima, stoji u priopćenju.

Izvor: http://www.index.hr/