• hr
  • en
  • de
  • it
Marni Vrsar noću photo: www.montraker.hr
Marina Vrsar i Vrsar photo: www.montraker.hr
Vrsar photo: www.adria24.com
Motiv Vrsara photo: www.travellingcroatia.com
Svjetionik u Vrsaru photo: www.photoforum.istra.hr
Plan Marine Vrsar photo: www.montraker.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
24
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
20
Tmax(°C)
24
27
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
21
Tmax(°C)
25
28
22


Marina Vrsar

Marina Vrsar     Što pogledati u Vrsaru

Crkva Sv. Foške
Crkva Sv. Foške iz prve polovice 17. stoljeća arhitektonski pripada razdoblju renesanse s elementima baroka. Fasada crkve, na čijem se pročelju nalazi renesansni portal i dva prozora sa željeznim rešetkama, odiše jednostavnošću.
Glavna gradska vrata
Uz crkvu Sv. Foške nalaze se istočna, odnosno glavna gradska vrata srednjevjekovnog Vrsara. Tijekom minulih stoljeća bio je to glavni ulaz u utvrđeni gradić koji se tek u 19. stoljeću proširio izvan obruča starih zidina, gdje se do tada nalazila tek poneka usamljena kuća ili crkvica.

Ulice i trgovi
Unutrašnjost nekadašnjih gradskih zidina krase uske i krivudave uličice, mali trgovi i kuće na kojima su i danas vidljivi interesantni primjerci stambene arhitekture s elementima raznih povijesnih stilova ukomponiranih ponajviše u dijelove dvorišta, bunara, stubišta, vrata, prozora, balkona i dimnjaka.

Župna crkva Sv. Martina
Prostorom crkve, čija je izgradnja trajala vrlo dugo, nekad su prolazile gradske zidine s romaničkim vratima. Iako su temelji crkve položeni početkom 19. stoljeća, točnije 1804. godine, izgradnja je nastavljena tijekom francuske okupacije Istre (1805. - 1813.) da bi potom bila na duže vrijeme obustavljena sve do stolovanja župnika Josipa Martinolija, od 1927. do 1935. godine, kada je u potpunosti dovršena te tijekom svečanosti 19. ožujka 1935. godine posvećena od ondašnjeg porečkog biskupa Trifuna Pederzollia. Ispred crkve dominira skalinada, dok pročelje završava trokutastim zabatom.

Ljetna rezidencija porečkih biskupa (Kaštel)
Uz Župnu crkvu nalazi se monumentalna i ruševna palača, tzv. Kaštel, nekadašnja ljetna rezidencija porečkih biskupa. Prije izgradnje ljetne rezidencije u Vrsaru, tada strateškom gradu, porečki su biskupi tijekom 12. , odnosno 13. stoljeća stolovali ponajprije u skromnoj romaničkoj palači. Budući da je tijekom minulih stoljeća prvobitna palača nekoliko puta nadograđivana, današnje zdanje nastalo je pregrađivanjem prvobitnog romaničkog Kaštela u razdoblju od 14. do 18. stoljeća.

Stara romanička vrata
Za razliku od glavnih srednjovjekovnih gradskih vrata, stara romanička vrata su manjih dimenzija te ih stoga nazivamo Malim gradskim vratima. Izgrađena su u drugoj polovici 12., odnosno početkom 13. stoljeća, kada se u istarskim gradovima gradilo i klesalo u romaničkom stilu.

Crkvica Sv. Antuna
U neposrednoj blizini starih vrata nalazi se crkvica Sv. Antuna Padovanskog iz druge polovice 17. stoljeća s karakteristikama renesansno-baroknog stila. Na jednostavnom pročelju crkvice, točnije na nadvratniku portala, uklesan je tekst - I.O.B.C.F.F.C.E.L.E. - te 1656., godina izgradnje crkve. Uz četvrtasti portal, nalaze se dva prozora istog oblika s rešetkama, dok je onaj iznad portala okrugli. Na južnom zidu crkvice vidljiv je polumjesečasti prozor, dok se iznad fasade izdiže jednostavan zvonik s otvorom za zvono u obliku arkade. U zvoniku se, do rekvizicije zvona za ratne potrebe, nalazilo malo zvono iz 1657. godine bogato ukrašeno prikazima Sv. Antuna, Majke Božje i mnogih svetaca, dok vrhom zvonika dominiraju kamena kugla i željezni križ.

...U luci
Iako datira iz antičkih vremena, zaljev u Vrsaru u potpunosti je zaživio tijekom 19. stoljeća, kada je sagrađeno ponajviše kuća između stare jezgre grada i obale Jadranskog mora. Prema navodima iz srednjovjekovnih dokument, prostor oko luke Vrsara nazivan je Fabian, a u razdoblju od 12. do 17. stoljeća zaljevom su dominirale solane Porečke biskupije.

Crkvica Sv. Jurja
U moru ispred luke Vrsar nalazi se otok Sv. Jurja s istoimenom romaničkom crkvicom pravokutnog tlocrta i ugrađenom apsidom, koja je renovirana 1995. godine.

Rimski magazin i nekropola
Prije više desetaka godina, točnije 1928. godine, u luci su pronađeni i temelji građevine duge oko 70-ak metara. Budući da je Vrsar tijekom rimske vladavine bio važno trgovačko središte, prema mišljenju arheologa, pronađeni ostaci pripadaju rimskom magazinu za trgovačku robu (lat. Horreum), o čemu svjedoče i rimski lučki uređaji te nekad vidljivi ostaci rimskog lučkog nasipa.

Starokršćanska bazilika
U neposrednoj blizini romaničke bazilike Sv. Marije, u kamenom i zidom ograđenom dvorištu nalaze se ostaci starokršćanske bazilike iz 4. stoljeća. Iako je to bila jedna od najstarijih starokršćanskih građevina u Istri, danas su ostaci bazilike pokriveni zemljom te nisu pristupačni javnosti.

Romanička bazilika Sv. Marije od Mora
U luci Vrsar nalazi se srednjovjekovni spomenik romaničke arhitekture u Istri - bazilika Sv. Marije od Mora. Prvobitno, odnosno tijekom rimske vlasti na mjestu gdje je izgrađena bazilike nalazila se veća zgrada, prema mišljenju povjesničara, villa rustica ili seoski dvorac s gospdarskim zgradama. Prvobitna i skromna crkva Sv. Marije bila je podignuta na ovom mjestu u Ranom srednjem vijeku, odnosno u drugoj polovici 8. stoljeća, dok je u razdoblju od 8. do 12. stoljeća doživljavala nekolicinu pregradnji i restauracija.

Napušteni kamenolomi
Znamenitostima Vrsara treba pribrojiti i stare napuštene kamenolome, gdje se kontinuirano lomio kamen od rimskih vremena do današnjih dana.

Izvor: www.infovrsar.com/