• hr
  • en
  • de
  • it

Biograd Boat Show: Lorencin zakasnio zbog bure, 300 izlagača predstavilo luksuzna plo

„Biograd boat show je najveći hrvatski nautički događaj u cijeloj godini, a kako ova grana turizma nema svoj godišnji kongres sasvim je sigurno da je ovaj sajam baš to - kongres hrvatskog nautičkog turizma, koji u cjelokupnom turističkom proizvodu sudjeluje sa četiri posto gostiju, ali i sa 11 posto financijskog udjela" rekao je na otvaranju 17. BBS-a u „Ilirinijoj" marini „Kornati u Biogradu predjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević.

Na biogradski nautički sajam stigao je uz ostale i ministar turizma Darko Lorencin, doduše sa znatnim zakašnjenjem na samu svečanost otvaranja. Mada je ranije otišao sa sjednice Vlade bura koja jučer rashladila i osunčanu marinu „Kornati" nije dala Lorencinu kroz tunel sv.Rok. Zato je BBS umjesto njega otvorio Igor Bukarec, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Sa 300 izlagača i jednako toliko impresivnih manje-više novih turističkih plovila ovogodišnja će manifestacija potući dosadašnje rekorde posjećenosti. Uz proizvođače brodova svoj su poseban dio dobile i najznačajnije hrvatske agencije u charter turizmu, proizvođči nautičke i druge opreme vezane za more, brodove i ribolov, a za četiri dana trakanja sajma održat će se niz stručnih i strukovnih događanja, seminara i radionica. Prvi je dan obilježilo predstavljanje Akcijskog plana razvoja nautičkog turizma Ministarstva turizma, tek zgotovljenog dokumenta.

Mnogobrojne posjetitelje biogradskog sajma ipak su najviše zanimala plovila, nova i polovna, a hit su ove godine višetrupne jedrilice. Katamarani i trimarani su u marini izdvojeni na poseban ponton, a izlošci izazivaju divljenje s tim da se ove godine izdvaja i nova Saba 50, prostrani katamaran od 15 m dužine i osam metara širine, sa šest kabina i isto toliko kupatila. Najnoviji proizvod francuske firme Fauntaine Pajot na tržišu je od veljače ove godine, osnovna cijena mu je preko 600.000 EUR-a, a splitska charter agencija „Ultra" ga je već ove godine uvrstila u svoju ponudu pa Saba 50 stoji tjedno u špisi sezone preko 14.000 EUR-a. Baš je u Biogradu ovaj katamaran imao hrvatsku premijeru, isto kao najnoviji Mery Fisher 790. Ukupno je čak 14 brodova dovezeno na 17.BBS da bi bili premijerono predstavljeni.

Ministra Lorencina smo na BBS i pitali o najnovijim rezultatima projekta Hrvatska 365. Kazao je kako projekt ide dalje i luči rezultate te je pri tom izdvojio Split koji je kazao, popunio hotelske kapacitete sve do adventa jer su splitska Turistička zajednica i hotelijeri zajednički nastupili prema avioprijevoznicima pa su hoteli spustili cijene i nakon glavne sezone napunili kapacitete.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr