• hr
  • en
  • de
  • it

'Gliser plovio bez nadzora, što jedrilica nije mogla znati'

Vještačenja se povjeravaju afirmiranim stručnjacima koji su prisegli svojom čašću da će posao obaviti savjesno i pošteno, prema svom najboljem znanju, te da će mišljenje iznijeti točno i objektivno, no u ovom su slučaju iznesene najgrublje moguće negacije tih načela i zato smo se morali oglasiti, jer je osramoćena naša struka - kazao je kapetan Feđa Pavić na okruglom stolu o vještačenju i nadvještačenju u slučaju Horvatinčić, koji se nakon prošlotjednog odgađanja, održao u četvrtak navečer u organizaciji Udruge pomorskih kapetana Split.

Predstavivši opsežan kritički osvrt na vještačenje i nadvještačenje izneseno na sudu, kapetan Mladen Russo, argumentirano je pobio mnoge u njima iznesene zaključke, a uz kapetana Pavića, svojim doprinosom pridružili su mu se i kapetani Jurica Pešo i Ante Roje, ponudivši tumačenja ranijih vještačenja.
- Sudar se dogodio zato što je gliser plovio bez nadzora, što jedrilica nije mogla znati. A bila je prespora da bi se umakla njegovom naletu - ustvrdio je Russo, dodavši kako su suprotna vještačenja nevjerodostojna.
- I jedno i drugo vještačenje lažno je i prevarno, a Kazneni zakon za to predviđa kaznu, pa je jednini spas za te vještake da dobrovoljno povuku svoja vještačenja. Takve se neistine nisu mogle iznijeti zbog nestručnosti, ili neznanja, već isključivo iz zle namjere, a oni sami najbolje znaju zašto su tako postupili - naglasio je Ruso.
Uz nekolicinu studenta Pomorskog fakulteta, koji su, nakon prošlotjednog pokušaja da se distanciraju od ovog slučaja, ipak podržali buduće kolege, na skupu su se okupilo dvjestotinjak kapetana i drugih pomorskih stručnjaka, koji su konstruktivnim prijedlozima u kasnijoj diskusiji pokušali doprinijeti sigurnijem prometovanju Jadranom ubuduće.
Da talijanska vlada sa zanimanjem prati razvoj događanja vezanih za pogiblju dvoje njihovih državljana, kazala je Maja Medić, počasna vicekonzulica prekomorskog nam susjeda, koja također nije propustila zanimljivo izlaganje hrvatske pomorske struke.
Organizatorima skupa zahvalila je na inicijativi i stručnom doprinosu, kazavši kako se nada da njihova nastojanje i doprinijeti tome da se Talijani i dalje osjećaju sigurno u hrvatskim vodama, te da se takve stvari više nikada neće ponoviti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr