• hr
  • en
  • de
  • it

24. Fiumanka u Rijeci

Zaplovite s Fiumankom u dane jedrenja, druženja i  zabave

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka", jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Od 4. do 11. lipnja 2023. godine u Rijeci će se održati 24. Fiumanka. Pored glavne regate krstaša popularne Fiumanke, zajedrit će i njezina medijska, studentska,  sup i surf regate, a pridružit će im se i Lürssen Design Center Kvarner Sailing Regatta. Raznovrsnim programom na moru i kopnu Fiumanka će i ove godine opravdati status jedne od najvećih jedriličarskih manifestacija u Hrvatskoj. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, tako da Riječane i njihove goste zasigurno očekuju dani ispunjeni brojnim sportskim i zabavnim sadržajima. Rijeka će tako uz Fiumanku u dane svojeg zaštitnika - sv. Vida zaploviti punim jedrima! Uvod u tjedan Fiumanke tradicionalno je predstavljanje programa, sponzora i pokrovitelja na konferenciji za medije, a prvi će u Fiumankinom tjednu zajedriti riječki studenti i zaposlenici Sveučilišta u Rijeci. Nakon studenata, u srijedu 7. lipnja, održat će se poslovna konferencija i regata u organizaciji Lürssen Design Centra Kvarner, a svakako će događaj za pamćenje biti primopredaja Porto Baroši i ugovora o koncesiji ACI Gitoneu što će značiti i početak realizacije projekta izgradnje ACI marine Rijeka.

Središtem Rijeke i ove će godine zaploviti stotine jedrilica od papira na papirnatoj inačici Fiumanke, a fešta od jedara sprema se i na prostoru ispred zgrade putničkog Terminala gdje će se održati trodnevni Molo longo Craft Beer Fest na kojem će u četvrtak nastupiti Finta De Mona, u petak Krešo i Kisele Kiše te u subotu Obrazovni program dok će na Trgu riječke rezolucije građane i sudionike regate u petak rasplesati Whiteheadsi, a u subotu Grooversi.

Subota 10. lipnja dan je velike Fiumanke i osobitog šušura u riječkoj luci dok se brojne posade i prateći brodovi pripremaju za isplovljavanje. U 12 sati ispred Rijeke startat će 24. regata krstaša Velika Fiumanka na kojoj se očekuje više od stotine jedrilica među kojima i posade najvećih sponzora  regate - tvrtke INA koja je već dva desetljeća uz riječku regatu i Erste banke, a podršku Fiumanki pružila je i najveća hrvatska brodarska tvrtka Jadrolinija. Dio Fiumanke je i njezina jedinstvena medijska regata na kojoj sudjeluju lokalne, nacionalne i europske medijske kuće. 

Fiumanka je po mnogočemu posebna manifestacija. Iako je njezin glavni cilj promocija rekreativnog jedrenja, rado je posjećuju najveći i najbrži brodovi na Mediteranu koji se jedino na Fiumanki u tolikom broju okupe na hrvatskoj strani Jadrana, a ta će suradnja ove godine dobiti potvrdu i u pokušaju razvoja nove regate, upravo za ovu klasu jedrilica pod nazivom Maxi On. Razlog te naklonosti nije slučajan, nego utemeljen na kvalitetnoj organizaciji i medijskoj eksponiranosti regate koja ovakvim skupim jedriličarskim projektima jamči neophodnu vidljivost kao i činjenica da je Fiumanka potpuno je besplatna. 

Organizatori jedriličarima ne naplaćaju nikakva kotizaciju za sudjelovanje - startninu, kao što je to običaj na većini regata, a svaki sudionik Fiumanke je nagrađen sad već  majicom regate kao uspomenom na sudjelovanje. Sudionicima je također osiguran višednevni besplatan vez u riječkoj luci. Posebnost Fiumanke su i njezine dvije rute - cruising  i regatna koje je uvela 2010. godine. Obiteljska /cruising ruta jedri se do Kostrene i nazad u Riječku luku, a regatna  je nešto duža i drugačija s namjerom da svi, bez obzira na veličinu broda skupa startaju i skupa ulaze u cilj što je osobita draž. Nakon regate, iste večeri održava se ceremonija proglašenja pobjednika iza koje slijedi besplatni koncert i zabava na brojnim lokacijama u našem gradu. Uz ona velika jedra, dio sportskog programa Fiumanke je i atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje koje će se u ranim jutarnjim satima 10. i 11. lipnja održati u Preluci, a sportski program Fiumanke u nedjelju 11. lipnja zaključit će zanimljiva međunarodna SUP regata u luci. 

Fiumanka se tradicionalno održava u drugom vikendu lipnja, kao uvod u Dane sv. Vida. Svojim jedrima zaogrnula je različita događanja na moru i kopnu zbog čega se za nju s pravom može reći da je više od regate, čemu slobodno možemo nadodati - i za sve generacije!