• hr
  • en
  • de
  • it

Zračna luka Rijeka ima nove linije s europskim odredištima

Kako je istaknuo direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić na konferenciji za novinare, ove godine očekuje se povećanje broja putnika za 40 posto

U ovoj godini Zračna luka Rijeka imat će tri nove redovne linije sa tri nova zračna prijevoznika, a riječ je o redovnim letovima prema njemačkom Frankfurtu, nizozemskom Eindhovenu i poljskim Katowicama.
Također se otvaraju i čarter linije prema francuskom tržištu, a riječ je o linijama prema Parizu, Nantu i Lyonu, također i prema poljskim gradovima Varšavi, Katowicama i Gdanjsku, što je pozitivan iskorak riječkog aerodroma u jednoj godini.

Kako je istaknuo direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić na konferenciji za novinare, ove godine očekuje se povećanje broja putnika za 40 posto.
Kako je prošle godine zabilježeno ukupno 140.000 putnika i 5.000 operacija, može se očekivati kako bi u 2018. mogla biti premašena brojka od 200.000 putnika.
- Novi čarter aranžmani otvaraju nova tržišta i važni su zbog kasnijeg otvaranja redovnih linija. Prije nekoliko godina nismo imali gotovo nikakav promet zimi, a sada možemo očekivati da gotovo svaki dan imamo promet.
Prošla godina bila je rekordna po dobiti, jer je ostvarena dobit od 2,5 milijuna kuna, a porasli su i prihodi, ali smo i dalje jedina hrvatska zračna luka koja ulaže u sustav udruženog oglašavanja i daje 20 posto proračuna u taj sustav. Značajniji iskorak teško je napraviti sve dok Zračna luka Rijeka nema sustav domaćeg prijevoza, koji nije zanemariv i znatno utječe na promet, rekao je Palalić, naglasivši kako postoji vrlo dobra suradnja s resornim ministarstvima turizma i prometa, kao i s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić kazao je kako će se ove godine pojačati komunikacija s domaćim putnicima u nastojanju da im se približe usluge krčkog aerodroma, s kojeg mogu krenuti na put na oko 50 destinacija i koji je otvoren cijele godine.
- Nažalost ne možemo biti zadovoljni konceptom PSO-a - sustava domaćih aviolinija subvencioniranih od države s gotovo 100 milijuna kuna, jer od tog iznosa Zračna luka Rijeka dobiva samo mrvice. Stoga ponovo moramo apelirati da se ne čeka 2020. i novi natječaj nego da se revidira PSO i njegov učinak u prošle dvije godine kako bi se pojačale domaće veze prema Dubrovniku, a Rijeka s njime bila povezana dnevnom linijom.
Kada bi riječki aerodrom bio u poziciji Splita ili Dubrovnika, samo kroz PSO dobili bismo povećanje prometa za 200.000 putnika. Taj cilj bi se mogao ostvariti samo jednom administrativnom odlukom resornog ministarstva. Deklarativno, svi se s time slažu, ali nema odgovarajuće odluke, rekao je Boras Mandić dodajući i podatak kako zračne luke u Puli i Zadru kroz PSO imaju od 50.000 do 70 tisuća putnika.

Izvor: www.novilist.hr