• hr
  • en
  • de
  • it

Zmajevi nad Suskom


Nad nebom malog kvarnerskog otoka nadvile su se šarene »letjelice«, a njima su upravljali predstavnici iz Hrvatske i inozemstva.

Kako zmajariti, a pritom ostati na kopnu? Odgovor na to pitanje ponudili su sudionici Air i art festivala, prvog međunarodnog festivala zmajeva u Hrvatskoj koji se ovih dana održava na otoku Susku.

Nad nebom malog kvarnerskog otoka nadvile su se šarene »letjelice« svih veličina i oblika, a njima su upravljali predstavnici iz Hrvatske i inozemstva.

Neki od njih, poput japanskog stručnjaka Makote Ohye, u izradi i oslikavanju zmajeva, pravi su umjetnici.
Uz njega, u zanimljivoj petodnevnoj manifestaciji namijenjenoj djeci i odraslima, do sada su sudjelovali gosti iz Francuske i Austrije, a svojih pet minuta i više od toga, imat će zmajari iz Velike Britanije te Darko Poldrugač koji brani boje Hrvatske.

Organizator ovog zanimljivog festivala, a to je udruga EkoSusak, željeli su podsjetiti kako se u život običnih ljudi previše uvukao konzumerizam, dok je primjerice, svijest o očuvanju prirode i suživotu s njom, stavljena na margine.

Stoga se u okviru festivala organiziraju i radionice izrade zmajeva, crtanja na papiru, izložbe, filmske projekcije i prezentacije, a sve kako bi se ljude potaknulo na razmišljanje i naglasilo koliko je važno njegovati odnos s prirodom i živjeti u ravnoteži s okolišem.

Izvor: www.novilist.hr