• hr
  • en
  • de
  • it

Zlato Šime Fantele i Igora Marenića

Tri finala i jedno postolje zaključni je rezultat hrvatskih jedriličara na regati Svjetskog kupa u Hyeresu. Nije loše. Nimalo! Sljedeći veliki izazov je Europsko prvenstvo za Finn u Splitu od 8. do 17. svibnja.
Hyeres je uvijek slovio kao regata nad regatama. Biti pobjednik u Hyeresu poseban je prestiž jer je to uvijek najjače natjecanje u kalendaru Svjetskog kupa. Gotovo svake godine netko u Hyeresu od hrvatskih jedriličara osvoji medalju, ovoga puta imamo i zlato. Šime Fantela i Igor Marenić proslavili su pobjedu u dvojcu klase 470 još prekjučer, jučerašnji plov za odličja bio je samo formalnost, trening. Bili su sedmi u cilju, borbu su prepustili drugima.
- Ovo je naša prva pobjeda u Hyeresu, važnija tim više što je zahvaljujući novom formatu natjecanja nastupilo samo 40 probranih posada, protiv kojih ćemo jedriti i na Olimpijskim igrama u Riu iduće godine. Jasno da će svi još dizati formu, pa i mi isto tako, ali raduje da smo na dobrom putu i da očito dobro radimo. Sezona je duga, puno toga nas očekuje, predolimpijska regata, naravno Europsko prvenstvo u Danskoj u srpnju, Svjetsko u listopadu u Izraelu, finale Svjetskog kupa, itd. Gotovo je nevjerojatno da su već skoro tri godine prošle od Londona i da se i ovaj olimpijski ciklus približava vrhuncu. Radimo, trudimo se i nadamo se najboljem - komentirao je Šime Fantela.
Ivan Kljaković Gašpić i Milan Vujasinović zauzeli su peto i šesto mjesto u Finnu. U plovu za odličja jučer Ivan je bio drugi, a Milan šesti. Flota finaša iz Hyeresa seli se u Split, gdje za dva tjedna u organizaciji JK Labud počinje Europsko prvenstvo.
- Europsko prvenstvo doma jedan je od glavnih ciljeva ove sezone, sve ono što sam jedrio dosad u 2015. bila je priprema za Split. U Splitu smo već često jedrili velike regate, osvajao sam tu već medalje, što je cilj i ovoga puta. Dobro jedrim, sitnice su u pitanju koje kao i uvijek treba dotjerati, ali bit ću apsolutno spreman za EP. Drago mi je da ćemo flotu opet ugostiti kod nas - kazao je Ivan.
Pobjednik Hyeresa u Finnu je Giles Scott.
U Laseru Tončiju Stipanoviću pripalo je sedmo mjesto, u plovu za odličja bio je također sedmi.
- Završio je još jedan Hyeres. Jako sam zadovoljan svojim jedrenjem, uglavnom je sve funkcioniralo, od odličnih starteva do brzine i taktike. Šteta što me diskvalifikacija jučer odvukla od medalje, ali smo opet nešto naučili i sigurno da će već na slijedećoj regati sve sjesti na svoje mjesto. Danas u finalu sam se mučio s travom na kormilu i kobilici, tako da je u ključnim trenucima nedostajalo brzine - rekao je Tonči.
Prvo mjesto uzeo je Australac Tom Burton.
Sljedeća regata Svjetskog kupa je u Weymouthu početkom lipnja, a prije toga dio hrvatskih predstavnika nastupit će krajem svibnja i na regati Europskog kupa u Medembliku.

Izvor: www.zadarskilist.hr