• hr
  • en
  • de
  • it

Žirje ostaje bez jedine trgovine

Na otoku Žirju, najudaljenijem šibenskom otoku, mještani bi iza ljeta mogli ostati bez jedine trgovine.

Naime, vlasnica jedine trgovine na otoku Jadrana Bačić kaže da joj je najam trgovine preskup i da joj se ne isplati raditi ako im Grad Šibenik ne bude mjesečno isplaćivao subvencije od ukupno 5000 kuna za najam i prijevoz robe brodom.
"Dućan još radi i Žirjani ne moraju strahovati da ćemo ga sada zatvoriti. Odradit ćemo još predstojeću turističku sezonu kako bismo barem nadoknadili sva davanja, ali na profit ne računamo. No, nakon ljeta ćemo najvjerojatnije staviti ključ u bravu jer nam je najam previsok da bismo mogli opstati", kazala je Bačić za Slobodnu Dalmaciju. Ona je inače trgovinu preuzela lani, nakon što se županijski trgovački lanac 'Djelo' povukao iz posla.
Tada je bivša SDP-ova vlast donijela odluku o davanju subvencije, ali današnja vlast tumači kako im zakonski okvir ne dopušta da financiraju privatnike. Inače, odluka o subvenciji nikad nije provedena u djelo, tako da Bačić nije dobila najavljeni novac.
U cijeloj je priči zanimljiva tvrdnja Josipa Slamića, vlasnika lanca 'Djelo', da trgovinu nije zatvorio zbog neprofitabilnosti - nego zbog nedostatka radne snage. "Ja nisam zatvorio trgovinu zbog toga što mi nije bilo isplativa, razlog je bio manjak radne snage, odnosno - nema je. Nitko na Žirju nije htio raditi u tom dućanu iako je plaća bila sasvim pristojna, tako da sam morao dovoditi radnike sa strane, kojima bih onda plaćao smještaj na otoku. A oni bi se vrlo brzo zasitili, pa sam stalno morao tražiti nove radnike. Žirjani bi htjeli dućan, a pritom nitko ne bi u njemu radio. To baš i ne ide", kazao je Slamić, dodajući da će se bez ikakvih donacija rado vratiti na Žirje i preuzeti trgovinu ako bude zainteresiranih radnika.

Izvor: www.net.hr