• hr
  • en
  • de
  • it

Zidine će zaradit oko 35 milijuna kuna!

Kao mravi u jednoj koloni izredali se furesti na dubrovačkim mirima. Nebo pod debelim slojevima oblaka, jaki do umjereni povjetarac, naleti tu i tamo kiša... Ma, dan je idealan za jednu điratu po Stradunu ili po zidinama. Oni ovdje gledaju "one" preko puta koji su se popeli na Lovrijenac, a "oni" tamo gledaju ove ovdje.

Na vrhu tvrđave vide se tribine za gledalište. Shakespeare je na gostovanju u Lovrijencu. Još odjekuje Othellov krik nakon što je zadavio nevinu Dezdemonu.
Vrijeme, temperatura, vlažnost zraka, ma sto i pedeset je razloga za obilazak zidova koji su stoljećima branili i obranili drevni Dubrovnik od raznih zavojevača: od Mletaka preko Turaka pa sve do Francuza. Možda je rijetko koji turist toga svjestan.

Sad su zidine postale atraktivne i zbog "Igre prijestolja". Još je to jedna lokacija za sve ljubitelje te megapopularne serije, a "bataljuni hodočasnika" žele vidjeti te čuvene zidine "Kraljeva Grudobrana".
Inače, kada vrućina izbija iz neba, zemlje i kamena, mase turista điravaju po Gradu. Nitko se više ne odmara u hladovini ili traži osvježenje u moru - turistima je u podne ili ponoć Grad glavna meta. Pusta je sreća što Hitna ne intervenira svakih pet minuta zbog srčanih udara ili nesvjestica zbog sparine ili dehidracija.
Dok je za domaće šetnja na zidinama besplatna, za strance je to skup sport - 120 kuna košta ulaznica za odraslu osobu. Skuplji je jedino ulaz za Nacionalni park Plitvička jezera gdje se za ulaz u razdoblju između 1. srpnja i 31. kolovoza naplaćuje 180 kuna! Cijenu za dubrovačke zidine Uredu gradonačelnika predlaže Društvo prijatelja dubrovačke starine koje i skrbi za dubrovačku kulturnu baštinu. Cijena ulaznice za zidine 2011. i 2012. iznosila je 70 kuna, 2013. je skočila na 90 kuna, da bi 2014. i 2015. bila "zaokružena" na 100 kuna.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je već prihvatio prijedlog DPDS-a pa će od sljedeće godine šetnja zidinama koštati također zaokruženih - 150 kuna. Prema podatcima Društva, gradske zidine je od početka godine do kraja srpnja 2016. posjetilo 561.267 ljudi, što je za devet posto više nego u istom razdoblju lani. Prošle 2015. godine, naime, gradske zidine posjetilo je ukupno 993.692 ljudi, a 2014. godine 913.805 posjetitelja, tako da se svake godine obaraju rekordi sve dok broj ne prijeđe milijun.

Neto prihod od ulaznica za dubrovačke zidine 2014. godine iznosio je oko 30,6 milijuna kuna, 2015. se prihod popeo na 32,7 milijuna, dok se za ovu godinu očekuje porast prihoda od desetak posto, dakle 35 milijuna kuna, navode iz DPDS-a.

Gosti žele obići svaki bastion, poviriti u svaki kantun, pa se stvaraju gužve, posebno na mjestima gdje su uski prolazi.

Mareli je prva sezona na zidinama, prodaje sokove koji u danima velikih vrućina postanu spas mnogim gostima. Kaže kako nije naporno te da je posljednjih dana zamijetila povećan broj Engleza i Španjolaca. Kako iz neba povremeno padne koja kap, tako se gosti okupe oko suncobrana ili sjednu, popiju piće, zaslade.

Josipa prodaje sladoled, a najtraženiji okus nije čokolada ili vanilija, nego limun. Zadovoljna je, pa se misli vratiti i dogodine.

Vjetar se malo smirio, no na zidinama i "malo vjetra" postiže veliku jačinu, pa lako poleti i koji suncobran. Konobar Goran iz jednog kafića čvrsto se drži za suncobran, jer, kaže, lako bi mogao završiti i do obližnjeg Lokruma! Srećom, vjetar nije toliko jak kao što je bio ujutro, jer su to bili kazini. Pogled seže sve do Cavtata koje se odavde čini kao malo selo, Lokrum se vidi u punoj veličini, a vidi se i pučina.

- Jutros je bio "sudnji dan", ali sad je dobro. Kada je nevrijeme, gosti stanu ovdje ispod suncobrana i slikavaju munje i nevrijeme. Jedino je na Srđu bolji pogled - kaže Goran, dok kolegica s druge strane cijedi svježi sok od naranče.

Ovdje svi postanu "lovci na munje" jer su u "VIP loži". Točno se vidi kada munja "prelomi" nebo i spusti se do mora, a vide se i pijavice. Naravno, na zidinama masovno nastaju selfieji. Individualni, zaljubljeni u paru ili grupni. Kasnije se gosti doma mogu pohvaliti rodbini i prijateljima gdje su bili.

S morske se strane vide još neki ostaci normalnog i nedirnutog života u Gradu, pošteđenihg od komercijalizacije. Suše se gaće na jednom prozoru, ondje visi majica, beru se šljive u jednom đardinu. Sve su to vrijedni detalji svakodnevice, skoro potpuno iščezli iz slike Grada.

Na zidinama ima i zaposlenika DPDS-a. Kaže jedna gospođa kako se već pomalo osjeti pad sezone, ali da još uvijek ima gužve. Ne želi pred kameru i još je u punoj snazi. Nije je izmorila sezona. Broj zaposlenika vezan za gradske zidine je 34, što uključuje biljetere, kontrolore, čistačice i radnike na zidinama.

I tako u krug idu gosti iz cijeloga svijeta i gledaju Dubrovnik iz malo drugačije perspektive. Jedan selfie tamo, jedan amo i dva kilometra zidina brzo prođu. A uspomene ostaju bajkovite.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr