• hr
  • en
  • de
  • it

Želva odnesena u rehabilitacijski centar

Šetači na Katinama u Pagu iznenadili su se kada su kasno popodne južno od gradskog mosta, među brojnim privezanim čamcima ugledali veliki želvu, morsku kornjaču koja je djelovala iscrpljeno. Ribari su je izvukli iz mora i pozvali veterinara koji je želvu stavio u veliku posudu napunjenu morem. Istu želvu tri dana prije vidio je jedan mještanin kod plaže Prosika.

- Stajao sam kod magazina i ona je bila nedaleko od plaže. Došao sam čamcem i ponio je dalje, prema Paškim vratima jer sam mislio kako će pronaći put prema otvorenom moru, ali ona se tri dana poslije vratila jer očito nije znaka pronaći izlaz iz uvale, rekao je mještanin.

Veterinar je rekao kako će po želvu doći stručnjaci iz Lošinja koji će je prevesti u centar za rehabilitaciju riba i drugih morskih životinja.

Želva je izazvala veliku pozornost mještana, a posebno djece koja su je željela dodirnuti i fotografirati se s njom. Dok se čekalo veterinara želva je mirno stajala, a tek bi se malo pomakla na nečiji dodir. Kada su je podigli kako bi je stavili u posudu širom je otvorila oči i zamahala perajama. Želva je, u posudi napunjenoj morem odvedena u Veterinarsku stanicu. Ribari su procijenili kako je teška između 15 i 20 kilograma.

Na Pagu je posljednjih godina viđeno ili slučajno ulovljeno pa pušteno nekoliko želvi, no ovo je prva koja je odvedena u centar za rehabilitaciju morskih životinja.

Izvor: www.zadarskilist.hr