• hr
  • en
  • de
  • it

Želite li biti vlasnik tankera?

U ponedjeljak je počela javna ponuda dionica tvrtke Tankerska Next Generation, društva kćeri zadarske Tankerske plovidbe, a zainteresirani građani i investitori mogu upisivati dionice u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Upis će potrajati do 5. veljače, a prva trgovina dionicama TNG-a na Zagrebačkoj se burzi očekuje 10. veljače.
U takozvanoj "Crvenoj zgradi" Tankerske plovidbe u ponedjeljak ujutro svoj je ured otvorio aranžer izdanja, Investicijsko društvo InterCapital vrijednosni papiri iz Zagreba, a ako je suditi po gužvi koja se ubrzo stvorila, Zadrani pokazuju popriličan interes za kupnju dionica nove zadarske brodarske tvrtke.
- InterCapital je istodobno otvorio i svoj ured u Zagrebu, ali smo se odlučili i za Zadar jer je kroz ovu javnu ponudu sadašnjim dioničarima Tankerske plovidbe, a njih je više od 1900, omogućeno da jednu dionicu Tankerske zamijene za osam dionica TNG-a, pa je logično ovdje očekivati povećan interes. Ali upis je moguć i u 10 poslovnica Raiffeisen banke, od Zagreba i Zadra, pa preko Šibenika i Splita do Dubrovnika, dakle u cijeloj Dalmaciji, u kojoj očekujemo najveći interes ulagača - kaže direktor Tankerske plovidbe Mario Pavić.
Tankerska Next Generation javnom ponudom želi prikupiti 40 milijuna dolara novoga kapitala i svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju Zagrebačke burze, a kapital prikupljen prodajom 3,6 milijuna ponuđenih dionica bit će uložen u kupnju novih brodova. IPO će se smatrati uspjelim ponude li ulagači kupiti najmanje 1,5 milijuna dionica. Očekuju se ponude u rasponu od 64 do 77 kuna po dionici, kako od mirovinskih i investicijskih fondova, tako i od malih ulagača.

- Za građane je minimalna ponuda od 1000 kuna, dok su investitori s više od 400.000 kuna u kategoriji velikih ulagatelja koji će moći utjecati na cijenu dionica - objašnjava direktor Pavić.
Nakon IPO-a, Tankerska plovidba kao osnivač TNG-a namjerava zadržati vlasnički udjel od najmanje 51 posto, što će se provesti upisivanjem novih dionica u vrijednosti ponude.
Ovo je novi iskorak u povijesti najvećeg hrvatskog brodara, čiji direktor Mario Pavić kaže da se "brodarsko tržište nakon izazova globalne gospodarske krize nalazi na početku novog uzlaznog ciklusa, posebno kad je u pitanju prijevoz naftnih prerađevina, što znači da se brodarima koji imaju prave kapacitete i znaju njima troškovno konkurentno upravljati nudi prilika za stabilnu zaradu u duljem razdoblju".
Kad su građani i investitori u pitanju, motiv za njihov upis dionica TNG-a direktor Pavić vidi u motivu koji ima i Tankerska plovidba kao osnivač: što veća dividenda i rast cijene dionice.

Pravo vrijeme za novu flotu
TNG će imati mladu flotu modernih ekotankera za prijevoz naftnih prerađevina koji zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji troše manje goriva od konvencionalnih tankera, a kako su cijene brodova još uvijek do 40 posto ispod prijašnjeg maksimuma, sada je pravo vrijeme za njihovu nabavu - ocijenio je direktor TNG-a John Karavanić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr