• hr
  • en
  • de
  • it

Želite kupiti otok na Jadranu?

Među prvima je prodan otočić Smokvica kod Primoštena 2002. godine za devet milijuna kuna.

Premda se prije desetak godina na mogućnost prodaje hrvatskih otoka i otočića gledalo kao na katastrofalnu i sramotnu rasprodaju i nacionalnog i obiteljskog blaga, a nagovještavala se totalna rasprodaja svjetskim milijarderima, rezultati nisu posebno fascinantni - u 14 godina prodano je pet otočića.
Među prvima je prodan otočić Smokvica kod Primoštena 2002. godine za devet milijuna kuna, za 1,1 milijun eura 2000. prodani su otoci Frašker i Fraškerić tvrtki ruskog tajkuna Vladimira Jevtušenkova, dok je 2005. otočić Jakljan prodan Goranu Štroku za šest milijuna eura, a privatizacijom dubrovačkog hotela "Excelsior" u paketu je dobio i Otok života u Malostonskom zaljevu.
Otoka na prodaju i nema puno, na našoj strani Jadrana ih je što većih što manjih 1244, od toga naseljenih 65, ali u državnom vlasništvu ih je 85 posto i oni nisu na prodaju, piše Slobodna Dalmacija.
Ako vam padne na pamet otkupiti otok od privatnih vlasnika, prema pravu prvokupa, najprije trebaju biti ponuđeni općini, županiji i državi, a ako oni nisu zainteresirani, tek tada možete sastavljati kupoprodajni ugovor.
No, ni vlasništvo vam neće zagarantirati potpunu osamu budući da još uvijek kao opće dobro ostaje obalni pojas širine minimalno šest metara, a tek s dobivenom koncesijom i za taj dio otoka, možete se smatrati potpunim gospodarima škoja.

Izvor: www.poslovni.hr