• hr
  • en
  • de
  • it

Zbogom ribe, odo ja u turizam

Osamnaest brodova, odnosno obrta za morski ribolov iz Hrvatske zadovoljilo je uvjete upravo završenog natječaja Ministarstva poljoprivrede ‘Trajna obustava ribolovne aktivnosti' (za razdoblje 2007. do 2013.) koje se odnosi na uništenje ili prenamjenu brodova takozvani scraping. Riječ je, podsjećamo o programu Europske unije kojem je službeni cilj smanjenje ribarske flote, a neslužbeni i sprečavanje prekomjernog izlova ribe.
Na natječaj su se prijavila 92 broda od čega se 85 zahtjeva odnosilo na uništavanje plovila (68 koćarica i 17 plivarica), a sedam zahtjeva podneseno je za prenamjenu djelatnosti (sedam koćarica) dok je za obeštećenje osigurano ukupno 4,76 milijuna eura iz europskih fondova.
Iako se na prvi pogled čini da će ribari koji su prošli na natječaju i te kako profitirati s obzirom na milijunske cifre koje im pripadaju, činjenica je da je još niz pitanja još uvijek neriješeno, o čemu nam govori Vladan Bojić iz Splita, nekadašnji predsjednik Ceha ribara pri HOK-u, jedan od šest dalmatinskih ribara koji su na natječaju ostvarili dovoljan broj bodova za uništenje broda odnosno prenamjenu.

Skupo je ‘izrezati' brod
- Prvo s ovom mjerom za smanjenje ribolovnih napora kasnimo jer je riječ o razdoblju od 2007. do 2013. godine, a pitanje je hoće li svi iskoristiti pravo na sredstva od natječaja jer je rok za podnošenje zahtjeva za isplatu 1. prosinca, a do tada treba i sklopiti ugovor s rezalištem s dogovorenim datumom uništenja. Sada su ljudi u nedoumici jer su cijene u odabranim rezalištima šarolike, odnosno previsoke, pa je pitanje koliko se to isplati.
Čujem da za brod od 20 metara traže 650 tisuća kuna bez PDV-a! Scraping je već provoden u Italiji gdje se uništenje broda odvijalo u jednom danu, a cijene su bile više nego povoljne, kaže nam Bojić, kojem prema natječaju pripada 2,9 milijuna kuna za brod star 22 godine i dužine 25 metara.
Jedini je, priznaje, dobio pravo za prenamjenu te će se opredijeliti za turizam.
- Povlačim se iz ribarstva iz privatnih razloga, no kako čujem od kolega, mnogi planiraju nabaviti nove brodove od dobivenih sredstava, a ne povući se iz posla. Kako idem na prenamjenu plovila, pripada mi 70 posto odobrenog iznosa dok će ostali dobiti sto posto. Ne žalim se jer imam relativno mlad brod koji nikako nije za staro željezo - veli Bojić.
Za aktualnu mjeru, odnosno natječaj, prijavila se i obitelj Ivana Božikovića iz Podstrane koja se bavi ribolovom. Njihov brod star je 55 godina (dužine 18 metara) te se više isplati nabaviti novi nego stari slati na remont.
- Iako život ribara nije nimalo lagan u današnja vremena, nećemo odustati od obrta. Stari se povlače, a srećom imamo djecu koja će nastaviti s poslom. No trebat će nam novi brod. Pitanje je koliko će nam novca ostati od potpore kada za starog platimo uništenje u rezalištu, a ni jedno od odabranih još nije formiralo cijene - govore Božikovići koji bi mogli dobiti 1,6 milijuna kuna s natječaja.
No, kada se od toga oduzme rezanje broda, porez i još koja sitnica, ostaje im jedva za sličan brod, ali rabljeni!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr