• hr
  • en
  • de
  • it

ZBOG SVE UČESTALIJEG SIDRENJA BRODOVA dvije rovinjske divlje plaže napokon ograđene

Turistička zajednica Rovinja, u suradnji s Gradom i Lučkom upravom, ovih je dana duž dvije divlje plaže na predjelu Vafalborsa i Catalana, na udaljenosti od stotinjak metara od obale, postavila barijere, morske plutače. Reakcija je to na sve veći broj pritužbi domicilnog stanovništva koje se zbog bahatih jedriličara mora kupati između brodskih špaga, lanaca, brodskih motora...

Riječ je o divljim i stjenovitim plažama okruženim zelenilom i drvećem do kojih se dolazi improviziranim, minimalistički uređenim puteljcima kroz gusto raslinje. Rovinjcima su to oaze za ljetne uživancije, daleko od turističkih i uređenih kupališta koja trenutno vrve gostima.
Ove godine, i to znatno više nego ranije, te su mirne i prelijepe oaze otkrili i nautičari koji se ne libe svoje velike i skupocjene brodice privezati na kopnu. Jednom im grota, drugi put hrast ili bor služe kao besplatna privezišta. Špagama i lancima ne samo da ugrožavaju sigurnost plivača, već i stvaraju potencijalnu opasnost od zaplitanja. Doda li se tome i da brodice u more ispuštaju sve ono što im ne treba i da zato ne trebaju ništa platiti, jasno je da se domaćima, ali strancima koji se tamo kupaju "diže kosa na glavi".
Da bi se spriječilo sidrenje plovila i ugrožavanje kupača u priobalnom dijelu Vafalborsa i Catalana, na inicijativu TZ-a postavljene su plutače koje su od kopna udaljene više od stotinu metara i nautičarima služe kao orijentir i upozorenje. Ovaj primjer brze reakcije naišao na veliko odobravanje i pohvale kupača. No, istovremeno je aktualizirano i pitanje hoće li itko iznaći i neko pomirbeno rješenje za uvalu Lone koja ima dozvolu za "parkiranje" brodova.
U uvali Lone problem nije u postojećem sidrištu, već u kupačima koji koriste svaki slobodni centimetar za kupanje. Naime, "greška" je u gostima koji koriste uređene plaže pod koncesijom, kao i prirodne plaže park šume Zlatni rt, ili u jahtama i gliserima koje se sidre u uvali.

Izvor: www.glasistre.hr