• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog parlamentarnih izbora zaustavlja se i ugovaranje bušenja Jadrana

Kada su prije mjesec dana američki Marathon Oil i austrijski OMV odustali od koncesija za istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranu, iz Agencije za ugljikovodike i Ministarstva gospodarstva poručeno je da projekt ide dalje te da će u rujnu biti potpisani ugovori s preostalim koncesionarima Inom i Enijem.
Čini se, međutim, da ni od tih ugovora, kao ni od raspisivanja natječaja za nove koncesije na Jadranu, zasad nema ništa.
Službenih informacija o Vladinoj odgodi sklapanja ugovora s Inom i talijanskim Enijem do daljnjega, danas nije bilo.
Neslužbene informacije koje smo prikupili u redovima vladajuće koalicije i u dijelu institucija uključenih u ovaj projekt kazuju da se zaustavlja ugovaranje istraživanja Jadrana zbog parlamentarnih izbora. Očito je u vladajućoj koaliciji procijenjeno da bi od potpisivanja ugovora s Inom i Enijem moglo biti više štete nego koristi pri osiguravanju glasova birača.
Prijedlog ugovora s Inom i Enijem, kao ni raspisivanja novih natječaja, neće biti na današnjoj (četvrtak) sjednici Vlade. Prema objavljenom dnevnom redu sjednice, Vlada će danas samo odraditi ukidanje dozvola koje se odobrene OMV-u i Marathonu. To je puka tehnička odluka nakon odustajanja nesuđenih koncesionara na sedam istraživačkih polja u Jadranu.
Ina i Eni trebali su potpisati ugovore za ukupno tri istraživačka polja na južnom i srednjem Jadranu, od čega Eni za samo jedno. Pomoćnik ministra gospodarstva Alan Leverić danas u Dubrovniku nije ni potvrdio ni demantirao neslužbene informacije da se odustaje od ugovora s preostalim koncesionarima istraživanja nafte i plina u Jadranu.
- Ne želim komentirati nešto što je u Vladinoj proceduri - poručio je Leverić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr