• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog otimanja novca Plovput će u štrajk?

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) oštro je reagirao na informaciju da su u Ministarstvu pomorstva jednim potezom pera oduzeli "Plovputu" osam milijuna kuna uprihođenih od "svjetlarine", odnosno obvezne naknade za sigurnost plovidbe, te ih preusmjerili u vlastiti proračun, a poradi pokrivanja funkcioniranja radarskog VTS sustava.

- U apsurdnoj situaciji, kada se gase lučke ispostave duž Jadrana, koje su uvijek bile prva linija sigurnosti plovidbe, kada su kapetanije kadrovski neekipirane i preopterećene do pucanja, resorno ministarstvo, pod parolom jačanja sigurnosti plovidbe, grabi u blagajnu "Plovputa" - prvi je komentar Nevena Melvana, voditelja splitskog ureda SPH, koji dodaje:

- Tko poznaje sigurnost plovidbe, međunarodne propise i konvencije, jasno vidi da se ovdje miješaju kruške i jabuke. Uloga VTS-a je sadržana u samom nazivu, "Vessel traffic service", odnosno služba pomorskog prometa, a akcije traganja i spašavanja koordinira nacionalni centar u Rijeci s lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama. Bdjenje na kanalima za pogibelj i poziv vrše "Plovputove" obalne radijske postaje.
Na Jadranskom moru se ne smije ignorirati činjenica da brodice, jedrilice te ribarski brodovi čine najveći postotak pomorskog prometa, a ta plovila uopće ne potpadaju pod kontrolu VTS-a. Čini se da je administracija u Ministarstvu pomorstva preslikala sustav nadzora i sigurnosti plovidbe na Sjevernom moru ili u Finskom zaljevu, što je opasna glupost.

Naš sugovornik ne isključuje ni mogućnost sindikalnih akcija u "Plovputu".
- Tvrtka koja pozitivno posluje uz pristojan interni socijalni dijalog je anomalija u sustavu Ministarstva pomorstva, gdje je, bojim se, nekompetentnost i neznanje uobičajeni obrazac rada. Zato je izgleda pala odluka da je se baci na koljena.

- Predstavnik vlasnika u skupštini "Plovputa", zamjenik ministra Zdenko Antešić, trebao bi po svom poslanju voditi računa o dobrobiti državne tvrtke. Uprava je pokrenula pregovore sa sindikatom o izmjenama kolektivnog ugovora, pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Moguće su i sindikalne akcije, ali uperene ne samo protiv Uprave, već i prema stvarnom problemu, a to je Ministarstvo pomorstva - poručuje sindikalac Melvan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr