• hr
  • en
  • de
  • it

Zaustavite propast marina, mogle bi spasiti sezonu

hr

Nakon što su se prije par dana obratile javnosti s upozorenjem da ih je Vlada zaboravila u mjerama za pomoć gospodarstvu i turizmu zbog posljedica pandemije, hrvatske marine u srijedu su uputile i služben dopis ministarstvima i Vladi kako bi na vrijeme zaustavili propast sektora koji bi u ovoj sezoni mogao biti vrlo atraktivan gostima.
"Jako nam je hitno da se prepozna sustav marina koji zapošljava oko 2500 ljudi, i specifičnosti sektora zbog kojih trenutačno ne udovoljavamo uvjetima za isplatu državne potpore za minimalnu plaću. Naime, marine u pravilu kreću s radom od 1. travnja, stoga nemamo dokaza da je u proteklom periodu prihod padao, jer smo bili zatvoreni", pojasnio je Sean Lisjak, predsjednik udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U ovom periodu marine kreću i s naplatom usluga od čarter kompanija, a budući da sad sve u turizmu stoji, ni one nemaju uvjete za plaćanje usluga, a ni pravo na državnu potporu, iz istog razloga kao i marine.
Pritisci su sve veći, neke marine na žalost su počele i slati ovrhe čarter kompanijama, kaže nam Lisjak. Drugi problem s kojim se suočavaju je naplata koncesije za korištenje pomorskog dobra, koju su za ovu godinu podmirili još u veljači, prije ove krize.
"Tražimo da nas se izjednači s ostatkom turističkog sektora kroz mjeru oslobađanja plaćanja koncesije, i oslobodi nas plaćanja koncesije za 2021. godinu. Također, dugoročno tražimo izjednačavanje i kroz porezni tretman, te spuštanje stope poreza na dodanu vrijednost na usluge marina na 13 posto", zaključuje Lisjak uime Udruženja marina pri HGK

Izvor: www.poslovni.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa:

Fotogalerija