• hr
  • en
  • de
  • it

Zašto je Hrvatska skuplja od turističih konukurenata?

U ovu turističku sezonu Hrvatska je uplovila skuplja od svojih najvećih konkurenata - Grčke, Španjolske i Turske. Ipak, iz sektora uvjeravaju kako smo konkurentni, te da je sve pod kontrolom budući da su ove godine naši hotelijeri malo ranije krenuli s popustima. Zabrinjava međutim što smo se prema analizi Svjetskog gospodarskog foruma na ljestvici cjenovne konkurentnosti ostalih usluga smjestili na 101. mjestu od 141. zemlje.
U usporedbi s glavnom konkurencijom, što se hotelskog smještaja tiče, dvojbe nema, nešto smo skuplji. Za dvokrevetnu sobu u hotelu s 3 zvjezdice u Splitu za tjedan dana u lipnju izdvojit ćete u prosjeku 660 eura, na grčkom Rodosu 580, u španjolskoj Malagi u prosjeku 440 eura. Cijena smještaja samo je dio cjelokupne turističke priče, poručuje predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Boris Žgomba.

"Činjenica je isto tako da moramo voditi računa da konkurentnost nije isključivo samo cijena proizvoda, nego na nju utječu i drugi sadržaji kao što su blizina, dostupnost, vrsta proizvoda, ljepota prirode i sve ostalo što ipak u jednom velikom dijelu ide u našu korist", rekao je Žgomba.
Žgomba pojašnjava i da treba uzeti u obzir činjenicu da su Španjolska, Grčka i Turska puno veće od Hrvatske, i da samim time raspolažu s puno više hotela koje treba popuniti, pa su zato tamo cijene nešto niže. Ipak, naši su hotelijeri posljednjih godina u odnosu na konkurenciju često kasnili s popustima, pa su nam se, što zbog toga, a što zbog vremena često događale srpanjske rupe. Ove su godine, čini se, naučili lekciju.
"Lekcije smo ipak zadnjih godina često puta i preskupo plaćali. Kada govorimo o tome da su se možda brojevi gostiju dostizali, ali pitanje je po kojoj cijeni su oni došli. Dakle, da smo naučili tu lekciju i da mislim da se ove godine to ipak malo bolje radi. Već sada davatelji smještaja reagiraju i pokušavaju doći do gosta", kaže Žgomba.

Da se pomno prati konkurencija, a samim time i provodi adekvatnija cjenovna politika kad je u pitanju smještaj, ističe direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić. Ipak, priznaje da bi cijene popratnih turističkih usluga mogle biti niže. Navodi i primjer.
"Cijene su recimo neopravdano visoke na vinima u restoranima. Vi možete vani kad idete naći butelju po 12, najviše 15 eura, to je 110 kuna, a ovdje se cijene kreću od 160 kuna pa na više. Ima prostora gdje se može dobiti poboljšanje. Nismo baš svugdje u skladu s očekivanjima, ali to je najviše na odluci privatnog sektora", rekao je Ivičić. Iako ističe da je nužna veća senzibilnost privatnih ugostitelja, Ivičić naglašava kako ukupno gledano imamo kvalitetan proizvod, konkurentni smo, a to potvrđuje i konstanti rast hrvatskog turizma posljednjih godina.
"Kada netko dobije doživljaj i ono zbog čega ide na odmor onda vam to nije previše skupo. Ja mislim da mi nismo previše skupa zemlja jer imamo goste koji se, 60 posto njih, vraćaju. Oni smatraju da kod nas mogu dobiti vrijednost za novac. Ali mislim da kvalitetu moramo samo dizati", rekao je Ivičić.

Izvor: www.index.hr