• hr
  • en
  • de
  • it

Zaljubljenika u plovidbu sve je više, ali: more hvali, drž’ se kraja kad snevera...

Dvije maloljetnice uputile su se madracem morem do otočića Ošljaka u zadarskom akvatoriju, a kako ih je vjetar odnio dalje od njihova plana, u akciju traganja i spašavanja bili su uključeni policija i ostale službe te ih nedugo nakon nestanka vratili obiteljima.
Ovaj sretan kraj nedavne potrage na moru jedan je u nizu poslova koje svakodnevno obavljaju službenici Pomorske policije, motriteljskih službi, pomorske inspekcije te lučkih kapetanija diljem Jadrana.
Ovakvi su slučajevi mnogo češći upravo u ovo ljetno vrijeme, a događaju se zbog neopreza ili neznanja, kada je dovoljno samo malo vjetra da se naizgled ugodan izlet pretvori u agoniju.
Uz to, veći je broj nesreća zbog lošeg vremena, a kako su neverini ljeti uobičajena pojava na moru, oni koji brinu o sigurnosti znaju da svaka nova nevera za njih znači i mnogo više posla s neopreznim kupačima, veslačima te onima koji nedovoljno pripremljeni krenu brodom po Jadranu.

Dežurstva od 0 do 24
Znaju to najbolje u lučkim kapetanijama od sjevera do juga Jadrana, a najviše intervencija, kao i svake godine, bilježi Lučka kapetanija u Splitu. Oni su, uz djelatnike Pomorske policije, prvi kad se dojavi o nestanku broda ili osoba pa ne čudi da su njihovi telefoni i mobiteli tih dana doslovno zagušeni pozivima.
- Sve je dobro kad akcija završi dobro, kad se spasi život, to je uvijek najvažnije. Mi smo tu da pomognemo, naša dežurna služba dežura cijeli dan, od 0 do 24 sata, tu je i naš pomorski inspektor. Ovoga ljeta smo imali sreće s vremenom, nije bilo puno problema, no tijekom zadnje ciklone smo priskakali u pomoć jer bilo je različitih intervencija u cijelom akvatoriju.
U svakom slučaju, posla je puno, no uvijek smo tu i oni koji plove znaju da na nas mogu uvijek računati - kaže nam Davor Vidan, lučki kapetan u Splitu, naglašavajući kako su ljudski životi uvijek na prvom mjestu.
Na žalost, jedan dio nesreća nema sretan kraj. Tako je početkom mjeseca u akvatoriju Dugog otoka ozlijeđen njemački državljanin, a sve se dogodilo zbog glisiranja nadomak obale. Njemački turist plivao je od otoka Lagnjića nedaleko od sjeverne strane Dugog otoka prema dogootočnoj Plitkoj punti kada je na njega u punoj brzini naletio gliser te ga zahvatio propelerom, zbog čega je stranac hitno prevezen u zadarsku bolnicu.

Česti tehnički problemi
Brojne su intervencije zbog tehničkih problema na brodovima, jedrilicama, jahtama, kaže nam Marko Orlić iz tvrtke "Sea help Adria", svojevrsne pomoći na moru.
- Što se tiče intervencija, nakon poziva na naš broj (u Hrvatskoj 091 9112 112 ili iz inozemstva 385 919 112 112) pružamo isključivo tehničku pomoć na moru. U Dalmaciji smo zabilježili oko 300 intervencija, a u najvećem broju slučajeva riječ je o tegljenju, a u manjem broju slučajeva dostavljamo gorivo, zatim interveniramo zbog praznih baterija kada se ne može pokrenuti motor te najmanje zbog nasukavanja - kaže nam Orlić.

Tko može uputiti poziv za pomoć?
- Najviše intervencija odrađujemo za naše članove. Godišnje članarine se kreću od 90 eura za plovilo od 6,5 metara do 350 eura za jahte preko 20 metara, a za to naši članovi dobivaju brojne usluge, kao što su tegalj, dostava rezervnih dijelova, pomoć pri pokretanju "jump start", dostava goriva, oslobađanje propelera od konopa, odsukavanje u slučaju laganog nasukavanja, savjetovanje vezano uz vremenske uvjete i za plovna područja, časopisi za članove i ostale pogodnosti.
U svakom slučaju, članstvo u ovakvim klubovima uobičajeno je u svim zemljama svijeta pa su oni koji s morem žive itekako dobro upućeni i uključeni u sustav ovakve pomoći na moru.

10 morskih zapovijedi
Pomorci i oni koji prate njihovo kretanje te brinu o sigurnosti plovidbe na cijelom Jadranu ponavljaju deset tzv. morskih zapovijedi kojih bi se trebali pridržavati svi oni koji se barem jednom žele okušati kao putnici ili kapetani.

1. Pratite prognozu.
2. Sjetite se, bez obzira na prognozu, povremeno pogledati u nebo, možda dolazi neki iznenadni oblak ili nevera, kad treba reagirati brzo i pribrano.
3. Izbjegavajte navigaciju po noći.
4. Navigacijski uređaji nisu uvijek sto posto točni.
5. Na brodu se uključuje lampica rezerve za gorivo poput automobila pa treba imati dovoljne količine za plovidbu.
6. Uvijek uspoređujte radne sate motora sa stanjem u spremniku jer pokazivači goriva ne moraju biti točni, pogotovo kada je more valovito.
7. Pospremite sve konope i cime u plovidbi jer ako padnu u more, zaplest će se oko propelera i donijeti nove nevolje.
8. Križić na karti nije potopljena crkvica, nego plitko more.
9. U plovidbi kod susreta s drugim plovilom, čak iako ste u prednosti, promijenite smjer jer možda drugo plovilo također misli da je u prednosti.
10. Kod vožnje s autopilotom treba i dalje sjediti za kormilom.

Kupačima prijete gliseri
Lučka kapetanija u Splitu zabilježila je 70 intervencija u ovoj godini, kaže nam Ivica Vuletić, načelnik odjela Pomorskog prometa, a zabrinjavajući je porast prekršitelja zbog glisiranja blizu obale.
- Broj gliseraša prekršitelja povećao se u djelokrugu Lučke kapetanije Split na čak 120, što je znatan porast. Mi smo u stalnim ophodnjama našim akvatorijem, moramo kontrolirati sva plovila, a posebno one koji krše zakon. Zabrinjavaju nas neodgovorni gliseraši koji glisiraju preblizu obale, moraju znati kako su ljudski životi i sigurnost na moru najvažniji i zato za takve prekršitelje nema ustupaka. Već ih je 120 u ovoj godini, što će biti do kraja ljeta, evo apeliramo na njih da vode brigu i ne glisiraju preblizu - poručuje načelnik Vuletić.
Što se tiče ukupnoga broja i vrsta pod djelokrugom Lučke kapetanije, imali su četiri nasukavanja, u desetak slučajeva bi brodovi ostali bez pogona pa su trebali pomoć s kraja, a spašavali su i četiri daskaša. Lučka kapetanija izlazi na sve dojave na moru pa tako znaju intervenirati i na dojavu o crvenim, signalnim raketama na moru koje su ispaljene s kraja i dobro se nasmijati.
- Da baš tako, mi moramo isploviti na svaku dojavu, a nakon naše provjere utvrdili bismo da su te rakete ispaljene s obale, uglavnom s vjenčanja. To je onaj veseliji dio našeg posla - kaže Vuletić.
Ostale intervencije nisu tako vesele jer čim se radi o životima tada nema mjesta panici, u kratkom vremenu nužna je brza i pribrana reakcija. Tako su u različitim situacijama pružili pomoć osmorici ozlijeđenih osoba, organizirali prijevoz, a svi životi su, što je najvažnije, spašeni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr