• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarski barkajoli

Tradicionalno u ovo blagdansko doba, gradonačelnik Božidar Kalmeta u maloj je vijećnici ugostio četiri zadarska barkajola: Ratka Grdovića, Šimu Gregova, Šimu Begonju i Berta Gregova.
- Još jedna godina je iza nas, čast nam je svake godine primiti vas, koji ste simbol ovog grada, i pokazati vam koliko je gradu stalo do ove djelatnosti i tradicije- kazao je gradonačelnik na tradicionalnom primanju u gradskoj vijećnici.

Barkajoli su iskoristili priliku kako bi se gradonačelniku, ali i Gradu zahvalili na podršci.
- Mnogi su me pitali zašto nikada nisan otišao iz grada, ali drago mi je da sam ostao i smatram da oni koji su otišli da su pogriješili. Ovo je naporan posao i drago nam je da grad Zadar ide naprijed i da se turizam razvija- rekao je Ratko Grdović, jedan od barkajola.
Zadar svoju perspektivu gradi na turizmu, i Kalmetina je želja da turizam u gradu bude kroz cijelu godinu, a ne samo par ljetnih mjeseci.
Upravo zbog toga se i organizira Advent, koji je veoma dobro prihvaćen od strane građana, a radimo i na niskotarifnim letovima koje želimo koristiti cijelu godinu -dodao je Kalmeta kojega su barkajoli upozorili na probleme s kojima se susreću, poput cisterni s gorivom koje sa Đige tankaju jahte gorivom. Ali i na problem uličnih svirača koji izvode svoje glazbene perfomanse na orguljama zbog kojih posjetitelji ne mogu uživati u zvuku orgulja.
Zabranit ćemo da cisterne na Đigi nastavljaju s lošom praksom. A izgradnja hotela s pet zvjezdica na Maraski pozitivno će utjecati na vaš posao, jer će u taj hotel gosti dolaziti tijekom cijele godine i da je najbitnije da se tradicija barkajola nastavi. I zato nemojte da vam netko puni glavu glupostima - završio je Kalmeta.

Sve goste znamo po imenu!
- Da nemamo vašu podršku morali bi ukinuti našu djelatnost jer nam zimi posao pada, a tada ljude koji nam dolaze znamo točno po imenu i prezimenu, to su naši prijatelji! U tom kajiću svi su jednaki, nebitno tko je došao sa skupom jahtom, a ko s avionom- rekao je Šime Begonja, poznati zadarski barkajol.

Izvor: www.zadarskilist.hr