• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarska luka u Miamiju predstavljena kao homeport za kruzere

U Miamiju se od 16. do 19. ožujka tradicionalno, već 31. godinu za redom, održao Seatrade Cruise Shipping Miami, najveći sajam cruise industrije na svijetu u organizaciji Seatradea, na kojem su sudjelovale hrvatske lučke uprave Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, na vlastitom štandu pod zajedničkim nazivom "Croatian Cruise Ports".
Zadarska je luka na ovom sajmu već redovit gost, a ove godine u Miamiju je bio direktor Emil Bilić koji je sa skorim otvorenjem Gaženice imao itekako što predstaviti stranim kruzerskim kompanijama.
Od malog skupa od 150 vodećih osoba u sali za sastanke u New Yorku 1985. godine, Seatrade Cruise Shipping Miami u ovih je 30 godina izrastao u četverodnevni događaj s 11.000 sudionika, više od 979 izlagača iz 123 zemlje, koji posjeti više od 300 međunarodnih novinara iz medijskih kuća različitog profila.
Ove su godine organizatori najavili i promovirali novi logo sajma pod nazivom Seatrade Cruise Global kako bi napravili distinkciju od regionalnih sajmova sličnoga profila. Sajam iduće godine seli u Fort Lauderdale/Broward County Convention Center, u neposrednoj blizini Miami Beacha, zbog planiranih renoviranja dosadašnjeg prostora Miami Beach Convention Centra.
Sajam je epicentar svjetske cruise djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzerskoj djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cjelovitog lanca proizvodnje cruise djelatnosti od njegovog početka u brodogradilištima do luka u koje brodovi pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja koji služe za rekreaciju i razonodu putnika.
Posebno treba naglasiti kako se na sajmu predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika, kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva.

Izvor: www.zadarskilist.hr