• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarska Condura Croatica na festivalu mora na Hvaru

Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine na kojemu organizatori očekuju 50-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore.
U povodu obilježavanja 2400. godina od utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, Udruga Cronaves iz Splita predstavila je u petak u Muzeju Staroga Grada Festival Dani u vali, koji će se od 8. do 11. rujna održati u starogradskom zaljevu i hvarskom akvatoriju.
Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine na kojemu organizatori očekuju 50-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore.
- Poziv smo uputili svim udrugama iz Istre, Kvarnera, zadarskog i šibenskog područja, srednjodalmatinskih otoka, a dosad je sudjelovanje potvrdilo 30 brodara, od brijunske batane do leuta iz Vela Luke. Festivalski program osmislili su članovi Udruge Cronaves s proslavljenim jedriličarom Leom Lemešićem, koji je i prvi kormilar leuta Slobodna Dalmacija o kojemu od prošle godine skrbi Cronaves. Posebna festivalska atrakcija bit će noćna parada brodova, kada će se tradicionalnim barkama priključiti i klasične drvene jedrilice, drveni obiteljski krstaši iz 50-ih i 60-ih godina te moderne barke i jedrilice koje se zateknu u starogradskom zaljevu, ukupno 14 tipova brodova, najavio je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.
Sudjelovanje na Festivalu potvrdila je i Condura Croatica, starohrvatski brod Sveučilišta u Zadru, koji će, čini se, biti jedini zadarski predstavnik na festivalu.
Kako je napomenuo Bavčević, cilj Feastivala Dana u vali je obogaćivanje turističke ponude otoka Hvara i općenito Splitsko dalmatinske županije, promocija nautičkog turizma, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao maritimnoj zemlji, prezentacija hrvatske maritimne i kulturne baštine te prezentacija hrvatske gastro-enološke kulture te tradicijskih zanata, ribarskih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća.
Uz bogat kulturno-umjetnički program, cjelovečernje koncerte, izložbe i pjesničke večeri, planiraju se i okrugli stolovi o hrvatskoj maritimnoj baštini i aktualnom trenutku nautičkog turizma. Na starogradskoj rivi sagradit će se maritimno selo, gdje će se svakodnevno održavati radionice za djecu, radionica tradicionalne gradnje broda kalafata s otoka Murtera te radionica izrade tradicionalnih ribarskih alata.

Izvor: www.ezadar.hr