• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar: Ove sezone stiže 130 tisuća kruzerskih putnika

- Velik interes pokazali su gosti na sajmu na Floridi za našu novu luku Gaženicu, a posebno ih se dojmilo što je na dobroj poziciji, ima dobru prometnu povezanost, pojasnio je Bilić

Predstavnici zadarske Lučke uprave na čelu sa ravnateljem Emilom Bilićem od 14. do 17. ožujka sudjelovali su nedavno na najvećem svjetskom sajmu kruzera - Seatrade cruise na Floridi. Sajam koji se tradicionalno svake godine održava u Miamiju na Floridi, ove godine se zbog preuređenja izložbenog prostora u gradu domaćonu održao u Fort Lauderdale-u, mjestu 30-ak kilometara udaljenom od Miamija.
Prema Bilićevim riječima na najvećem svjetskom sajmu plovećih luksuznih hotela iskazan je velik interes za Hrvatsku kao jednu od destinacija u koju vrlo često uplovljavaju kruzeri.
- Na Sajmu smo imali zajednički štand s lučkim upravama iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rijeka i Pule, te Županijskom lučkom upravom Dubrovnik. Razgovarali smo s više predstavnika kruzerskih kompanija, agencija. Neke razgovore vodimo u kontinuitetu već dosta dugo. Predstavili smo naše nacionalne parkove, povijesnu i kulturnu baštinu, Zadar, okolna mjesta, rekao je Bilić koji je posebno ponosan što je zadarska Lučka uprava na ovogodišnjem sajmu predstavila i skorašnju gradnju nove zgrade terminala u Gaženici.

- Velik interes pokazali su gosti na sajmu na Floridi za našu novu luku Gaženicu, a posebno ih se dojmilo što je na dobroj poziciji, ima dobru prometnu povezanost, pojasnio je Bilić.
A da je Zadar vrlo interesantan za kruzere pokazuju i podaci po kojima je prošla sezona bila izuzetno uspješna, brojka od 80 tisuća putnika vrlo je dobar pokzatelj i uvod za još uspješniju ovogodišnju sezonu, koja će biti rekordna. Očekuje se, naime, dolazak oko 130 000 putnika, što su gotovo dvostruke brojke od lanjskih.
- Zadar se sve više penje na ljestvici kruzerskog turizma. Izgradnjom Gaženice pozicionirao se odmah iza Dubrovnika i Splita. Ove godine očekujemo rekordnu sezonu, a u budućnosti imamo dobre pokaztelje kako Zadar kao kruzerska destinacija može biti samo uspješniji, rekao je Bilić.
Zadar je vrlo zanimljiv brojnim kruzerima, Aida već dugi niz godina uplovljava, a vrlo čest odabir je i za kruzere Royal Caribien-a, ali i ostale velike brodove, iako Dubrovnik daleko odskače kao kruzerska destinacija, brojkama od 800 tisuća do milijun putnika godišnje.
No, mjesta za napredak ima, a pozitivni razgovori i interes na sajmu na Floridi daju Zadru vjetar u leđa.
Dodajmo i kako su na Mediteranu najpopularnije kruzerske destinacije Barcelona u Španjolskoj na koju vrlo često padne odabir kao home port brojnih kruzera, te Venecija u Italiji.

Izvor: www.zadarskilist.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: