• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar Outdoor Festival

Mislim da možemo biti zadovoljni jer već do sada, imamo 400 prijava. Riječ je uglavnom o našim, domaćim ljudima, ali nam je dosta prijava stiglo i od susjeda - Slovenaca. Možda razlog leži i u činjenici što smo nedavno sudjelovali i na turističkom sajmu Natour Alpe - Adria u Ljubljani gdje smo se potrudili da na najbolji mogući način predstavimo projekt Zadar Outdoor Festival. Slovenci su i inače, skloniji aktivnijim načinu odmora, a osim toga upravo u vrijeme održavanja našeg Festivala, Slovencima su praznici, rekla nam je Iva Bencun, vlasnica poznate turističke agencije Feral Tours d.o.o.
Osim što je projekt Zadar Outdoor Festival predstavljen na turističkom sajmu u glavnom gradu susjedne Slovenije, predstavljen je i na nedavno održanom velikom turističkom sajmu u nizozemskom gradu Utrechtu, gdje je posjećenost hrvatskog štanda bila golema, kao i zainteresiranost za prvi zadarski Outdoor Festival.
- Svi su bili oduševljeni projektom i imamo jako dobre povratne informacije. Nama je i cilj privući što više susjeda, a onda s vremenom cijeli Festival podići na još veću razinu i privući turiste i iz drugih europskih zemalja i udaljenijih krajeva. Na sajmu u Ljubljani ugodno su nas iznenadile i druge turističke agencije s kojima smo ostvarili kontakte i nadamo se suradnji. Podršku nam je dala i predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Metka Bradetić te predstavnica HTZ-a u Parizu Danijela Mihalić Đurica - dodala je Iva Bencun.
Naime, kao što je javnosti već poznato, ona je dio tima iskusnih i vrijednih zadarskih turističkih radnika u kojem su još Tomislav Fain vlasnik agencije Terra Travel d.o.o., potom Đuro Župan iz agencije Riva Rafting Centar d.o.o., Filip Lerga iz Zzum obrta za turizam, Filip Vulić, vlasnik Kayak&Bike Tours obrta za turizam te Hrvoje Grandov vlasnik obrta Futuro Internet studija. Njih šestero se udružilo kao šest ravnopravnih partnera i osnovalo društvo s ograničenom odgovornošću. Željeli su pristupiti organizaciji ovog projekta vrlo studiozno, jer im je namjera i velika želja da Zadar Outdoor Festival zaživi i postane respektabilna i prepoznatljiva manifestacija koja će iz godine u godinu rasti, privući sve veći broj sudionika i posjetitelja i postati poznata i izvan granica Hrvatske.
Tako će Outdoor Festival, koji će se održati od 27. do 30. travnja ove godine, objediniti dragulje ponude koje nudi zadarski kraj kao što je jedrenje, trail, plivanje, biciklizam, kajakarenje po moru, trčanje i rafting.
- Dakle, radi se o sedam aktivnosti koje će se događati u četiri dana trajanja Festivala na prostoru od 346 km četvorna i organizirano je za sve - profesionalce, ali i amatere te rekreativace. Od kada je zadarsko područje krenulo u projekt Hrvatska 365, stalno razmišljamo i radimo na osmišljavanju produljenja turističke sezone. U zadnjih nekoliko godina već smo u tom smjeru napravili pomak. Vjerujemo kako ćemo i ovim Festivalom doprinijeti tome da nam sezona što duže traje - naglasila je Bencun dodajući, kako im je cilj i brendirati zadarsku Županiju kao igraonicu aktivnog odmora i postići značajne rezultate u predsezoni nudeći i promovirajući sve ljepote koje Zadarska županija ima.
U sklopu Outdoor Festivala, održat će se jedriličarska regata zadarskim kanalom, pred starim gradom utrka kajaka i plivački maraton. Rafting će naravno, biti na Zrmanji, a za sve one koji hvale more, a drže se kraja - tu je biciklizam, trčanje i trail tri rijeke.
- Raspisali smo natječaje i obavijestili obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva s područja Županije, male obrte za izradu suvenira... Ukratko, sve one koji žele sudjelovati i predstaviti na svojim štandovima autohtone proizvode, rukotvorine i suvenire zadarskoga kraja. Štandovi će biti smještani na lokaciji u centru grada, na potezu od Arheološkog muzeja do Foruma u sva četiri dana trajanja Festivala - rekla je na kraju jedna od inicijatorica cijele ove lijepe, turističke priče - Iva Bencun.

Jer - "život je bajka kad dodaš avanturizam..."

Izvor: www.zadarskilist.hr