• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar luka tjedna u izboru Udruge mediteranskih luka Medcruise

Još jedno veliko priznanje stiglo je ovih dana u Zadar. Naime, Udruga mediteranskih luka Medcruise proglasila je Zadar za luku tjedna.
Razog tome je među ostalim što je Zadar zabilježio najveći rast prometa putnika na kružnim putovanjima u odnosu na ostale luke na Mediteranu. U odnosu na 2015. godinu, povećanje prometa putnika zadarska luke bilo je 100 posto. Kruzerima je lani stiglo 140 tisuća putnika u Zadar.
Nadalje, posebno je istaknuto da grad Zadar često uspoređuju sa Dubrovnikom i Venecijom, kao i da Zadar neodovoljiv za sve one putnike koji cijene i žele vidjeti bogato kulturno i povijesno nasljeđe. U tom kontekstu, Zadar zovu i gradom spomenikom koji izuzetno cijeni svoju bogatu povijest, ali također gleda i u budućnost. Posebno istiću moderne urbane instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu, a napominju i također da je Zadar dobitnik nagrade - Best European Destination 2016.
Udruga mediteranskih luka prije dvije godine održala je u Zadru svoju skupštinu na kojoj je domćin bila Lučka uprava Zadar. Sudionici su očito ponijeli odlične dojmove.
Ove godine kruzing industrija imat će krizu na Mediteranu. U Splitu je Costa kompanija za kružna putovanja otkazala 50 ticanja. Da je ove godine manji interes za jadranske luke potvrdio je i Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja LUZ-a. On navodi kako se zbog Turske kruzerske rute sele s Mediterana prema Africi i Kini.
U 2018. godini Zadar očekuje 165 tisuća putnika prema sadašnjim najavama kompanija, koje su, naravno, podložne promjenama.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr