• hr
  • en
  • de
  • it

Zabrana ulova inćuna i srdela u sezoni soljenja

Od početka svibnja u Hrvatskoj se prvi put provodi jednomjesečni proljetni lovostaj na sitnu plavu ribu. Izlovljavanje mora pokazalo je potrebu za hitnom zaštitom napose stokova srdele i inćuna. Zanimljivo je da su lovostaj predložili sami ribari, a proveden je u suradnji s Upravom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Lovostaj je usuglašen i s EU, a dolazi u sezoni soljenja plave ribe.
Direktor ribarske zadruge Omega 3 iz Kali, Šime Kosor, na lovostaj gleda iz ekonomske pozicije prerađivača ribe, itekako svjestan i ove druge, biološke implikacije zabrane ulova.
- Mi spadamo u kategoriju većih prerađivača jer imamo preko 70 zaposlenih u pogonu u Benkovcu, a zbog lovostaja smo kratkoročno na gubitku. Svaka restrikcija ulova nama je izravna restrikcija proizvodnje i povećavanje troškova. Jasnije, imamo fiksne troškove, a ne radimo, tj. ne prerađujemo ribu. No, ako ovo naše kratkoročno gubljenje znači stabilnost i opstanak, onda smo u konačnici opet na dobitku. EU se zalaže za održivo ribarstvo jer je svjesna da je bogatstvo mora relativno manje, a zahvaljujući novim tehnologijama, ulov sve veći, napose zbog potreba tržišta za ribom kao vrlo zdravom hranom. Unija svojom politikom želi održati ekološku ravnotežu, ali tu je i izravna veza s turizmom. Naime, bogatstvo mora zdravom ribom svjedoči da je biocenoza očuvana i more čisto, a što je glavni preduvjet ljetnom turizmu. Hrvatska se u okviru EU uvažava kao mediteranska zemlja, a posebna komisija prati situaciju u ribarstvu. Na temelju znanstvenih podataka koje Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede šalje Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, komisija određuje mjere zaštite. Jedna od tih mjera, od koje se očekuju dugoročni efekti, je i ovaj lovostaj, rekao je Šime Kosor.
Ribari, osobito plivaričari koji love sitnu plavu ribu, imaju najbolju spoznaju o tome da je stanje inćuna lošije nego što je bilo nekada te da je stanje srdela takvo da je teško naći veliku srdelu. Štoviše, nisu rijetki oni koji tvrde da je sadašnje mjere trebalo provesti još prije nekoliko godina.
Ribarski stručnjak Neven Bosnić pohvaljuje odluku o lovostaju, kao hvale vrijedan potez, jer je krajnje vrijeme da se zaštiti stok inćuna i srdele.
- Zimski lovostaj je bio na srdeli jer se ona mrijesti u hladnijem moru, a ljetni na inćunu, a mjere su pravi potez za očuvanje biomase stoka. To nema nikakve veze s kuloarskim pričama o nekakvom pogodovanju Španjolcima ili Portugalcima. Poznato je da je već nekoliko godina ugrožena biomasa inćuna. Zajedničko djelovanje EU i lokalne regije može biti samo u interesu obnove osnovnih resursa. Riječ je o isključivo biološkom problemu i lovostaj je određen u pravom trenutku, kad se u lovištima miješaju veliki i mali inćun, jasan je Bosnić.

Izvor: www.zadarskilist.hr