• hr
  • en
  • de
  • it

Zabrana kočarenja u Dalmaciji

Neobičan prizor dočekao nas je na splitskoj peškariji ovih dana - gotovo prazni banci, a kod rijetkih prodavača nije se moglo naći ni oslića, škampa, listova, grdobine i druge bijele ribe.
Niti ispod banka! Uzrok tome je lovostaj za bijelu morsku ribu koji je na snazi od 15. rujna do 15. listopada, i to za lov koćaricama na području cijeloga srednjeg i južnog Jadrana, od Dugog otoka do granice s Crnom Gorom.

Ovakva zabrana prvi put se provodi u Hrvatskoj, prije svega zbog zaštite oslića i škampi, a sličan moratorij već je proveden za plavu ribu.
- Ovaj lovostaj mi ribari podržavamo jer je ovo prilika da se more ‘obnovi', a već se neko vrijeme osjeća problem s izlovljavanjem mola, grdobine, listova i škampa.
Vjerujem da će se nakon ovih mjesec dana već pokazati pozitivni rezultati, a u međuvremenu koćari će iskoristiti vrijeme za obnovu brodova, a čujemo da će do kraja godine biti isplaćene i EU potpore za ovu privremenu obustavu lova - kaže nam Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Udruženja obrtnika Split.
Sljedećih mjesec dana na bancima dalmatinskih ribarnica nećete naići na listove, grdobinu, mole od koće, muzgavce, lignjune, trlje, kozice, sipice i drugu bijelu ribu koja se lovi koćom.
No, bijela riba vjerojatno će stizati iz dozvoljenih zona, primjerice Istre, te iz ribogojilišta. Za utjehu, najviše će biti plave ribe koja je, kažu, zdravija ali i jeftinija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr