• hr
  • en
  • de
  • it

Za trajno uništenje brodova ribarima 22,26 milijuna eura

Natječaj je otvoren do 1. veljače 2017., a uvjeti su važeća povlastica za ribolov, upis u registar, najmanje 90 dana na moru godišnje.
Nakon već dva održana kruga trajnog uništenja ribarskih plovila, Ministarstvo poljoprivrede izašlo je jučer i s trećim natječajem za tzv. scraping. Riječ je o mjeri EU koju Hrvatska provodi kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020., a podrazumijeva dodjelu 100-postotne naknade vlasnicima za trajno povlačenje ribarskih plovila iz ribolova u svrhu uspostave ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih mogućnosti nacionalne flote. Brodovi se mogu uništiti u odobrenom brodogradilištu/rezalištu, prenamjenom za neku drugu djelatnost poput turizma ili u svrhu očuvanja pomorske baštine. Ukupna financijska alokacija za provedbu ove mjere do 2020. je 22,26 mil. eura i u jednakom omjeru sufinancirat će se iz proračuna EU i RH.

Prema natječaju koji će biti otvoren do 1. veljače 2017., potpore su predviđene za najviše 57 ribarskih plovila. Osnovni uvjeti su da podnositelj zahtjeva mora biti vlasnik važeće povlastice, plovilo mora biti upisano u Registar ribolovne flote najmanje pet godina i staro najmanje 15 godina u slučaju uništavanja ili prenamjene, a 30 godina u slučaju očuvanja pomorske baštine.
Traži se i godišnja ribolovna aktivnost od najmanje 90 ribolovnih dana u zadnje dvije godine. U prošlom krugu natječaja gospodarski ribolov trajno je napustilo 30 plovila, a vlasnicima je isplaćena potpora od 31,6 mil. kuna.
- Cilj nam nije uništiti flotu, nego zaštiti riblje zalihe u podmorju za dugoročno održiv ribolov i sačuvati plovila koja mogu izlovljavati u ZERP-u s obzirom na sve češće najave EK o uvođenju izlovnih kvota i za Jadran - ističe ministar Tomislav Tolušić.
Kaže kako ribolov uglavnom napušta starija populacija, a vlasnici brodova, ovisno o vrsti plovila, za odštetu mogu dobiti od 50 do 250 tisuća eura.

Izvor: www.vecernji.hr