• hr
  • en
  • de
  • it

Za scraping se prijavilo 12 istarskih ribara

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju doznajemo da su zaprimili 12 zahtjeva za mjeru Trajne obustave ribolova od korisnika iz Istarske županije, odnosno ukupno 53 sa čitavog područja Hrvatske. To su, dakako, privremeni podaci jer se ribari mogu prijaviti do 2. ožujka ukoliko bi željeli trajno odustati od ribolova, prenamijeniti ili uništiti plovilo (tzv. scraping) i pritom dobiti novčanu naknadu.

Po toni broda 2.500 eura

Riječ je o projektu Europske unije koji ribarima nudi odštetu za izlazak iz ribarstva odnosno uništavanje broda. No, to se ne odnosi na sva plovila, nego samo na plivarice koje koriste okružujuće mreže i plovila s pridnenim povlačnim mrežama - koće.

U Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede procjenjuju da će 4,76 milijuna eura, koliko je Hrvatskoj odobreno za scraping, biti dostatno za 40-ak ribarskih brodova. Od čega, EU sudjeluje s 3,57 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo, a preostalih 1,19 milijuna eura financira se iz državnog proračuna. Predviđa se kako bi plivaričar ili koćar po toni broda trebao dobiti oko 2.500 eura, nakon što brod bude razrezan u brodogradilištu.

Tko su tih 12 istarskih ribara iz Agencije nam nisu otkrili već su naveli da će popis korisnika te mjere biti dostupan nakon isplate sredstava. Telefonskom anketom među istarskim ribarima doznali smo da je jedan od njih Mauro Popović iz Pule. Rekao nam je da se prijavio na mjeru Trajne obustave ribolova, ali da ne bi trajno odustao od ribolova.

- Imam dva ribarska broda i jednog bih zadržao, a drugi, stariji, sam prijavio za tu mjeru, rekao nam je Popović. Pojasnio je da mu je problem kod tog broda što ne može naći stalnu posadu, a ne želi imati posla s neiskusnima koji se prave da sve znaju jer takvi znaju napraviti veću štetu nego što bi trebali dobiti plaću.

Ribari sami traže rezalište

Ivan Dragicchio iz Poreča kaže da ima uvjete za mirovinu te kako nije uspio prodati svoju koćaricu prijavio se da ga država isplati, a on će dati brod u rezalište. Sumnja kako će proći na natječaju koji je, po njegovom mišljenju, skrojen tako da imaju prednost veliki brodovi.

Oni koji planiraju pristupiti toj mjeri morat će naći, i platiti, brodogradilište koje će im odraditi posao rezališta. Neven Lorencin, predsjednik koordinacije plivaričara Istarske županije nam je rekao da su pismeno zatražili od nekoliko brodogradilišta na sjevernom Jadranu da im dostave ponude kako bi svojim članovima mogli ponuditi gdje će najjeftinije dobiti tu uslugu.

Inače, nakon prvog kruga, na koji se zainteresirani mogu prijaviti do 2. ožujka, predviđen je drugi natječaj za scraping koji bi se trebao održati za 2 do 3 mjeseca. (P. GREGOROVIĆ)

Izvor: glasistre.hr