• hr
  • en
  • de
  • it

Za elitu na ovom otoku ne postoji zakon

Mještani otoka Sv. Bartolomej godinama trpe svjetsku elitu koja se odmara kod njih i, čini se, šute o onom što se na otoku događa.

Karipski otok postao je omiljeno odredište svjetske elite, a bahati bogataši osjećaju se slobodnima raditi što god požele. Prema riječima mještana, za njih zakoni ne vrijede. Sv. Bartolomej pripada francuskim prekomorskim departmanima i čuva ga francuska žandarmerija. Smatra se da je upravo zato omiljen među elitom, budući da ga smatraju najeuropskijim karipskim otokom, a zbog manjka kapaciteta rezerviran je samo za najbogatije.
Na Sv. Bartolomej se navodno dogodilo silovanje o kojemu bruje svi britanski mediji. Svekar Pippe Middleton, mlađe sestre vojvotkinje Kate, optužen je da je silovao maloljetnicu na upravo na tom otoku, a britanski Daily Mail je istražio što mještani otoka misle o obitelji Matthews i ostalim bogatašima koji tamo dolaze.
David Matthews hotel Eden Rock je kupio 1995. godine, sa svojom drugom suprugom Jane. Uskoro se cijela obitelj preselila na Karibe i tamo su boravili veći dio godine. Mještani otoka jako su iznenađeni optužbama za silovanje, ali ne kriju da se britanska i francuska elita koja tamo dolazi tih godina ponašala kao da za njih ne vrijede zakoni. Neki mještani koji žive u blizini hotela Eden Rock kažu da su zbog neumjerenog partijanja elite koja odsjeda u hotelu često bili primorani zvati policiju. O slučaju silovanja na otoku nitko ništa ne zna. Ni vlast na otoku, ni mještani niti stanovnici koji poznaju Matthewsa.

Ipak, jedan konobar tvrdi da mnogi stanovnici otoka znaju mnoštvo prljavih stvari o eliti koja tu dolazi, ali svi šute.
"Javna je tajna da za njih ne postoji zakon na ovom otoku, oni jednostavno mogu raditi što god žele", rekao je jedan od stanovnika otoka. Žao im je, ističu, što je Sv. Bartolomej postao poznat kao mjesto gdje odmaraju bogati i slavni, a malo se zna o lokalnom stanovništu koje je tu cijelu godinu. Javnost ih, kažu, primijeti tek kada su u pitanju prirodne katastrofe poput uragana i kada upravo oni karipske otoke ponovno dovedu u normalno stanje.

Izvor: www.index.hr