• hr
  • en
  • de
  • it

Za blagdane srdela samo iz leda

Srdela je oduvijek bila riba hraniteljica, naročito u Dalmaciji, riba za narod upravo zbog svoje niske i pristupačne cijene pa je mogu priuštiti i oni skromnijeg budžeta. No, otkako je još 2006. godine uvedena zabrana korištenja alata za ulov male plave ribe baš zbog zaštite srdele u mrijestu, koji je najintenzivniji od prosinca do veljače, mnogi u ovo blagdansko vrijeme, kada nas čekaju post i riblji meni prije mesnih trpeza, znaju negodovati zbog nedostatka srdele na peškarijama.
Uostalom, kakav je to Badnjak ako nema plave ribe, inćuna i srdela pogotovo zbog aktualnog lovostaja koji uključuje privremenu zabranu obavljanja ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom u razdoblju od 10. prosinca do 22. prosinca 2015. godine, pa opet od 23. prosinca do 10. siječnja 2016. godine u čitavom ribolovnom moru Republike Hrvatske.
- Ne bojte se, bit će male plave ribe dovoljno u ponudi unatoč zimskom lovostaju. Ribari ionako ne idu na more u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a na vrijeme osiguraju dovoljne količine ribe i zalede je. Istina, uvijek je bolja friška riba, ali i u ovoj će se moći guštati za trpezom. Misli se na zalihe. Mene više muči općenita problematika, a to je što Hrvatska još uvijek nema definiranu ribolovnu strategiju, ne znamo što ćemo raditi i što bismo htjeli narednih 5, 10 godina u pogledu ribolovne politike. Ribari i administracija se ne prate, a ne prate se ni Zagreb s Bruxellesom. U praksi Talijani donose inicijative, a mi onda gasimo požare. Nikako da se kao zemlja postavimo odlučno i zatražimo svoja prava i reguliramo mnoga pitanja u EU-u, pa i lovostaje - smatra Alen Soldo, profesor ribarstva na splitskom Sveučilištu.
I ribari se slažu da se lovi svakako, i mala riba koja bi mogla još rasti, pa su lovostaji opravdani.
- Nama Europa kroji zakone, a u praksi će se svi ti zakoni odraziti da sirotinja više neće moći jesti ribu. Evo sad grintaju da nema srdele na peškariji, a s druge strane lovi se nedorasla riba. Pogledajte malo bolje, same papaline su u kašetama, a sve su to dica od srdele. Da je jednu takvu kašetu vratit u more, moglo bi se od nje ulovit bar dvi kašete srdela! Zato je lovostaj i donekle opravdan, samo bi ja volija da smo mi ka država sve to regulirali, a ne Europska unija. A na Badnjak će bit srdele, i to one iz Čaporica, iz leda, a ta je ko zna odakle stigla. Ako zasmrdi kad je pofrigate, znat ćete jel valja ili ne - kometira Milivoj Paić Kebelo kojega smo zateli na splitskoj Matejušci kako čisti ribu - bijelu naravno.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr