• hr
  • en
  • de
  • it

Za Amerikance je Hrvatska stari novi svijet

Mediteranu kakav je nekad bio" uskoro će odzvoniti - upravo je u tijeku traženje novoga hrvatskog turističkog slogana, a pet prijedloga već se testira na inozemnim tržištima. Kakvi su prijedlozi u igri, još nije objelodanjeno - poznato je samo da se traži slogan sa samo dvije-tri ključne riječi.
A kako bi zvučalo - Hrvatska: stari novi svijet? Ili, na engleskom, Croatia: Old New World?
Nije riječ o službenom prijedlogu; nije riječ o prijedlogu uopće: tako je, naime, nazvana serija "3D predavanja i putovanja" koja će se idućih nekoliko mjeseci - s uključenim putovanjem u Hrvatsku - održavati na fakultetu LaGrange u istoimenome gradu u američkoj saveznoj državi Georgiji.
Taj naziv koji "zvuči kao oksimoron" organizatori "3D predavanja" smatraju "više nego zabavnom igrom riječi", ali prije svega prikladnim opisom zemlje koja je ove godine - nakon Gruzije, Irske, Brazila i Španjolske - na redu da se predstavi ne samo zainteresiranim studentima, nego svim građanima koji bi nešto željeli doznati o njezinoj povijesti, kulturi, tradiciji, gospodarstvu itd.
"Hrvatska je doista i nova i stara", kaže se u tekstu koji na web-stranicama fakulteta najavljuje teme i predavače: "To je nova republika stvorena u staroj Europi, novo odredište za odmor s privlačnošću starog, tradicionalnog, sve privlačnije među svjetskim putnicima."
Premijerno predavanje, koje će se održati 26. siječnja, počet će s najvažnijim događajima iz "burne povijesti Hrvatske", koja je i "riznica rimske povijesti, mjesto tako dobro očuvanih hramova, amfiteatara i palača".
"Teško je objasniti kako je jedinstvena i prekrasna ta zemlja", rekao je dr. Mariangela Vecchiarini, docent poduzetništva, podrijetlom iz Italije, naglašavajući da Talijani vrlo često ljetuju u Hrvatskoj. "Povijest je posvuda. To jednostavno oduzima dah."
U svibnju će se skupina od 36 zainteresiranih uputiti preko oceana i uživo vidjeti zemlju o kojoj su slušali predavanja, "jedno od najljepših mjesta u Europi, s bajkovitim gradovima, impresivnom arhitekturom, dalmatinskom obalom koja nadahnjuje i više od tisuću otoka koji svjetlucaju u kristalno čistom Jadranskome moru". I u kojoj se - što se u posljednje vrijeme neizostavno dodaje uz svako spominjanje Hrvatske - snimala serija "Game of Thrones".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr