• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - vjetar lomio jarbole

Regata Svjetskog kupa u britanskom Weymouthu stigla je do polovice programa. Nakon tri dana Ivan Kljaković Gašpić je treći u Finnu, Šime Fantela i Igor Marenić zauzimaju deseto mjesto u muškom 470. Sutra počinju finalna jedrenja.

Nema odmora za svjetsku karavanu olimpijskog jedrenja. Nakon vrlo vjetrovitog nizozemskog Medemblika, kada je gotovo sve dane puhalo preko 20 i 30 čvorova, slična se priča nakon prvog mirnog dana ponavlja u britanskom Weymouthu. Jedriličari su u samo 15 dana proveli sate i sate šibani vjetrom i sigurno je ovakav raspored zbivanja veliki izazov za sve. Vjetar je danas u Weymouthu na regati Svjetskog kupa dostigao i 30 čvorova, i ponovno se prekidalo natjecanje, a dio flote nije ni isplovio.

Kao i u Medembliku puno je štete i danas bilo u flotama Zvijezda i 49er. Prema neslužbenim informacijama danas su u klasi Zvijezda četiri posade ostale bez jarbola. Jedan jarbol = 30 000 kuna, lako je izračunati koliko ih je onda četiri. Nažalost i Mate Arapov i Ante Šitić ostali su danas bez jarbola, što im je drugi u 15 dana, prvi su slomili uoči starta regate u Medembliku. Velika je to šteta za ovu posadu, u prvom redu rezultatska, a onda i materijalna. Kako zbog loma jarbola nisu završili drugi plov dana Mate i Ante su pali na 19. mjesto poretka. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić su pak danas imali izvrstan dan, četvrto i 14. mjesto za njih, što im je donijelo napredak na 20. mjesto, na samo jedan bod do Arapova i Šitića. U slijedeća tri dana bit će to sigurno napeto nadmetanje za naše dvije posade koje love bodove za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

A Ivan Kljaković Gašpić u Finnu sigurno plovi dalje. Nakon pet jedrenja je treći.
- Znate da mi već pomalo nedostaje ono, sunce, dva bofora maestrala ha ha. Ali dobro je, zadovoljan sam, u odličnoj sam formi i jedva čekam nastavak regate - prokomentirao je Ivan.

Kao i Finn i dvojci u 470 uspjeli su odraditi danas dva jedrenja. Šime Fantela i Igor Marenić izgubili su nekoliko pozicija, no i dalje su odlični deseti u vrlo oštroj konkurenciji muških dvojaca.

Kvalifikacijska skupina 49er-a u kojoj su danas bili raspodijeljeni Pavle Kostov i Petar Cupać imala je dug dan čekanja. Naprije su čekali da prva kvalifikacijska skupina odradi svoj zaostatak od prošlog dana, potom su čekali da vjetar oslabi, jer je prvu skupinu pomelo na moru, tek oko 19 i 30 odlučeno je da oni ipak neće jedriti, poništen je jedan plov kako bi se izjedančili rezultati i sutra se flota dijeli na zlatnu i srebrnu finalnu skupinu. Pavle Kostov i Petar Cupać su se kao 18. plasirali u zlatnu finalnu skupinu.

U ženskom 470 na 30. mjestu su Enia Ninčević i Romana Župan, dok je Luka Mratović na dasci napredovao na 41. mjesto. Koliko je zahtijevno jedriti dobro pokazuje i podatak da je primjerice olimpijska pobjednica iz Kine u klasi 470, Australka Tessa Parkinson, s novom flokisticom doduše, tek na 42. mjestu.

Sutra počinju finalna jedrenja, dva dana su preostala do subotnjeg plova za odličja u koji se plasirati deset najboljih u svakoj klasi.

Izvor: www.hjs.hr