• hr
  • en
  • de
  • it

Vodice: Porušili borove zbog parkinga

Pod ralicama i teškim građevinskim strojevima nestao je prošlog vikenda dio guste, pet desetljeća stare borove šume ispred vodičkog hotela "Punta". Stoga je iz ureda vodičke gradonačelnice Branke Juričev-Martinčev upućena Policijskoj upravi šibensko-kninskoj prijava za "žurno zaustavljanje protuzakonitog postupanja" tvrtki "Modro more" i "Alpe Adria", vlasnika hotela "Punta".

Bageri i drugi teški strojevi raščistili su prostor oko hotela gdje će se sada posaditi nova stabla.
U podnesku policiji gradonačelnica apostrofira da je zahvat obavljen bez ikakvih dozvola. Osim toga, Grad Vodice polaže pravo na čestice gdje su posječeni borovi i o tome vodi spor tvrdeći da su one, prema zakonu, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi to zemljište. Vodička gradonačelnica upozorava kako je prema aktualnim aktima prostornog uređenja cijela zona označena kao javna zelena površina - javni park.

- Označena je upravo s ciljem da bi se očuvala šuma koja se tu nalazila i krasila cijeli poluotok te identitet naselja kao takvog. Ovdje se doista radi o nizu protupravnosti s dalekosežnim, nepopravljivim podljedicama. Napose, prejudiciranju ishoda imovinsko-pravnih postupaka, preciznije grešaka uknjižbe. Trenutno je, primjerice, tvrtka koja je naložila uklanjanje borova i vlasnik i posjednik zemljišne čestice na kojoj se nalazi groblje koje nije u funkciji, a zajedno s crkvicom u njezinom sklopu, kulturna je baština Grada Vodica.

Kako bi sredili takvo stanje u javnim knjigama i utvrdili put oko hotela "Punta" koji je formiran i asfaltiran prije više od 20 godina, Grad je krenuo u postupak promjene podataka o načinu uporabe čestica upravo na poluotoku Punta - zaključuje gradonačelnica. Andrija Kević, čije su tvrtke uklonile borove, odbacuje sve optužbe o protuzakonitostima. Štoviše, začuđen je i postupkom vodičke gradske vlasti.

- U svemu tome nema ničeg spornog. Borovi su uklonjeni za potrebe formiranja parkirališnog prostora hotelskog kompleksa, odnosno njegovih gostiju koji su ujedno i gosti grada Vodica. Zemljišne knjige dokaz su našeg vlasništva i mi smo, poput drugih hotelskih kuća, odlučili hortikulturno urediti cijeli kompleks u čijih je tisuću smještajnih jedinica do sada uloženo 15 milijuna eura. Borovi su uklonjeni jer drukčije nismo mogli riješiti parkirališni prostor i funkcionalni pristup hotelu.

Ne zaboravite da smo u više navrata od Grada tražili da se to pitanje konačno riješi. Do sada smo bili izloženi opasnosti od izbijanja požara jer vatrogasno vozilo do hotela praktički nije moglo proći. Uostalom, primali smo pritužbe gostiju na račun nedostatka parkirališnih mjesta, peluda i oštećenja vozila borovom smolom...
Zar bismo se trebali komu pravdati za to što smo napravili - veli Kević. Na primjedbu o devastaciji zelene zone dodaje kako hotelska kuća neće cijelu površinu ostaviti ogoljenu, tek s oznakama parkirališnih mjesta. - Cijeli će prostor biti ozeljenjen, oplemenjem cvijećem i pod visokim palmama kakve već postoje oko hotela...

Pa, zar mislite da bismo štedjeli na tome?! Uradile su tako i druge hotelske kuće bez ikakvih negativnih konotacija. Da budem iskren, od samih građana Vodica nisam do sada čuo da je netko nezadovoljan. Naprotiv, stanari susjednih kuća nisu imali ništa protiv uklanjanja borova.

Pa, prostor oko Punte nikada nije bio ograđen, uvijek je, za razliku od drugih hotelskih kuća poput "Solarisa", "Imperijala" i mnogih drugih, bio dostupan lokalnom stanovništvu - zaključio je Kević . Gradskoj upravi Vodica poručio je da će sve što je napravljeno biti za boljitak mjesta. Preporučio je također da se više pozabave onima koji su kupili neuređene objekte i prepustili i njih i okoliš devastaciji i zubu vremena.


Obaviješten i DORH
Iz Policijske uprave šibensko-kninske priopćeno je da su policijski službenici, postupajući po prijavi iz ureda vodičke gradonačelnice, utvrdili da je 28. i 29. svibnja ispred ulaza u hotel "Punta" tvrtka koja je angažirana od uprave hotela posjekla 32 bora. O svemu su upoznati Državno odvjetništvo u Šibeniku, Hrvatske šume, Građevinska inspekcija i Ministarstvo kulture.

Šumarija nenadležna
Šumarija Šibenik, kako nam je kazao voditelj Branko Kekelić, nije nadležna za slučaj sječe borove šume u Vodicama jer tim područjem ne gospodari. Nije, prema riječima Kate Gojević, glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, nadležno ni njezino ministarstvo već, kako je istaknula, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Na novinarski upit tom ministarstvu, međutim, još nije stigao odgovor.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr