• hr
  • en
  • de
  • it

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izgubio spor na sudu u Zadru

 

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izgubio je spor protiv nekadašnjeg glavnog menadžera njegove tvornice vijaka u Kninu Branka Veljančića kojeg je na Općinskom sudu u Zadru tužio navodeći kako mu je ovaj preko Nezavisnih sindikalista Brodosplita htio naštetiti prilikom kupnje tog splitskog škvera.
Uoči odluke Vlade o prodaji Brodosplita DIV-u odnosno Debeljaku, Veljančić je, prema Debeljakovoj tužbi, predsjedniku Nezavisnih sindikata Brodosplita Zvonku Šegviću dostavio pismo o njegovim navodnim malverzacijama. U pismu koje je potom objavljeno na portalu Nezavisnih sinidikata Brodosplita pod nazivom "Rubrika: Vjerovali ili ne: pisma radnika sa iskustvom zapošljavanja u Debeljakovim firmama" navodi se kako je Debeljak u svojim tvrtkama isplaćivao fiktivne putne naloge, dio plaća bez plaćanja poreza, te kako je otvorio niz tvrtki samo radi muljaže i da bi mogao vršiti razne transakcije.
Debeljak je zbog toga tužio Veljančića u svoje osobno ime i na ime tvrtke DIV tražeći od Veljančića odštetu u visini od 220 tisuća kuna. Naveo je kako je ovaj u pismu iznio niz neistina i izravnih uvreda čime je njemu i tvrtki nanio tešku neimovinsku štetu.
Veljančić je pak tijekom postupka opovrgnuo krivnju kazavši kako on nije objavio nikakvo pismo na elektroničkom mediju, pa niti portalu Nezavisnog sindikata Brodosplita, te da nije niti autorizirao pismo. Nakon trogodišnjeg sudskog postupka tijekom kojeg su saslušane suprotne strane, te je izvršen uvid u dokumentaciju inspekcija, kao i analize uplate doprinosa u središnjem registru osiguranika REGOS, sutkinja Maja Ivković odbacila je tužbu Tomislava Debeljaka. Istaknula je kako se tužitelj trebao obratiti mediju i dostaviti tamo sukladno zakonu zahtjev o ispravku netočnih informacija. Naime, prema Zakonu o medijima pravo na tužbu za naknadu nematerijalne štete ima osoba koja je zatražila od nakladnika objavljivanje ispravka sporne informacije, odnosno isprike nakladnika kad ispravak nije moguć. Postupak je vođen u Zadru jer Veljančić živi u Zadru.

Izvor: www.zadarski.hr