• hr
  • en
  • de
  • it

Vlasnici prodaju kuće u prvom redu do mora "u paketu" s pomorskim dobrom

U oglasima za prodaju ili iznajmljivanje nekretnina u prvom redu do mora na javnim stranicama navodi se kako stanovi posjeduju privatnu plažu, privatni vez za brod i sl., iako nitko ne može posjedovati pomorsko dobro
Marketinški trik kojeg su se dosjetili trgovci nekretninama i iznajmljivači apartmana i kuća za odmor zasigurno su pridonijeli održavanju visokih cijena nekretnina koje se nalaze u prvom redu do mora. U opisu nekretnine oni, naime, sve češće navode da kuća ili apartman imaju - privatnu plažu.
U galerijama fotografija, javno, na internetskim portalima, uz oglase nerijetko stoji i da se na privatnoj plaži nalazi još i privatni vez za plovila. U Zadarskoj županiji tako se, osim na otocima, kuće i apartmani s privatnom plažom prodaju ili iznajmljuju u Bibinjama, Sukošanu, Kožinu, Starigradu Paklenici, Svetom Filipu i Jakovu, Petrčanima itd. Sve to, naravno, protuzakonito, jer pomorsko dobro nitko ne može prisvajati! Ili može?
Na jednom internetskom oglasnom portalu tako se, primjerice, nude i nedavno izgrađeni apartmani u Punta Skali. U tom slučaju pomorsko dobro je u koncesiji tvrtke - vlasnika hotelsko-apartmanskog naselja, no to ipak ne daje pravo koncesionaru na svojatanje, već samo korištenje pomorskog dobra.

"Pojedinci su svojatali svoje mulove"
- To su obične varalice. Pomorsko dobro nije i ne može biti privatno vlasništvo pa ga onda nitko ne može ni prodavati ili iznajmljivati. Mi smo imali nekih pritužbi građana da pojedinci svojataju mulove ispred svojih kuća, ali to je bilo godinama unatrag. Posljednjih godina takvih pritužbi nije bilo. Toga će biti i manje kad realiziramo plan izgradnje šetnice duž cijele sukošanske obale, kaže Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, kojeg smo zvali zbog oglasa za prodaju apartmana u Sukošanu, u kojem doslovce piše: "Apartman površine 100.18 m2 se nalazi u 1. katu moderne ville (...), prostrane terase s neometanim pogledom na more i otoke, spremišta, 2 parkirna mjesta, privatnog sunčališta. Najviša kvaliteta gradnje i opremanja. Svega 5 m udaljeno od mora, privatna plaža". Nije onda niti čudno da vlasnik za apartman od 100 kvadrata potražuje 285.500 eura!
Sličan odgovor dali su i iz Općine Bibinje, na upit o oglasu za prodaju kuća u Bibinjama, na predjelu Padrele, za koju se navodi kako je "smještena" u prvom redu do mora i ima svoju plažu. Za kuću od 400 kvadrata, okućnicu od 800 i, naravno, pripadajuću plažu, traži se blizu 11 milijuna kuna. Sve to uz - građevinsku i uporabnu dozvolu!?
Tamošnji komunalni redar i sam se osvjedočio da postoji jedan oglas o prodaji kuće u centru Bibinja u kojem stoji kako stambeni prostor i okućnicu prati i privatna plaža ispred kuće.
- Upozorit ćemo vlasnika kuće da to ne čini, da ne obmanjuje kupce, rekao je komunalni redar u Općini Bibinje koji, na žalost, nema većih ovlasti u ovakvim slučajevima.

Ni agencije ne poznaju zakone?
Treba dodati i to da kuću ne prodaje neosviješteni pojedinac koji ne zna da se plaža ne može uzurpirati, nego i ovlaštena agencija za prodaju nekretnina. Policiju, pak, oglasi ovog tipa ne zanimaju sve dok neki građanin ne prijavi da mu je netko zaista i prodao plažu. Tek u tom slučaju radio bi se o kaznenom djelu prijevare, pojašnjavaju u PU zadarskoj.
U Odjelu za pomorstvo Zadarske županije ističu kako je definicija pomorskog dobra da je to opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku koje se upotrebljava ili koristi pod uvjetima i na način propisan Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, a koji u članku 5. stavku 2. jasno kaže da se na pomorskom dobru ne može stjecati pravo vlasništva ni druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi.
- Upotreba pomorskog dobra može biti opća i posebna. Opća upotreba pomorskog dobra podrazumijeva da svatko ima pravo služiti se pomorskim dobro sukladno njegovoj prirodi i namjeni. Gospodarsko korištenje pomorskog dobra je korištenje pomorskog dobra za obavljanje gospodarskih djelatnosti, sa ili bez korištenja postojećih građevina i drugih objekata na pomorskom dobru te sa ili bez gradnje novih građevina i drugih objekata na pomorskom dobru. Za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničava opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama daje se koncesijsko odobrenje. Za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može se u Zakonom propisanom postupku fizičkim i pravnim osobama dati koncesiju, pojašnjava Krešimir Laštro, pročelnik Odjela za pomorstvo u Zadarskoj županiji.

12 koncesija za plaže
Dodaje da je koncesija pravo kojim se dio pomorskog dobra djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje pravnim osobama i fizičkim osobama registriranim za obavljanje obrta. Laštro naglašava kako se koncesija za gospodarsko korištenje daje na temelju provedenoga javnog prikupljanja ponuda, a koncesija za posebnu upotrebu na zahtjev.
Osvrćući se na nekoliko konkretnih slučajeva oglašenih na internetskim portalima, Laštro kaže kako Zadarska županija kao davatelj koncesije nije dala koncesiju za posebnu ili gospodarsku upotrebu pomorskog dobra na predmetnim područjima.
- Ističemo, kako je trenutno na području Zadarske županije 12 koncesija za gospodarsko korištenje plaža za koje je Zadarska županija kao davatelj koncesija donijela odluke i sklopila ugovore o koncesiji na pomorskom dobru, od kojih sedam uključuje pravo ograđivanja i naplate ulaska na plažu.
Zakon je više nego jasan kad je riječ o pravu korištenja pomorskog dobra i stjecanju prava vlasništva, no isti taj zakon ostavlja prostor mešetarima nekretninama da se posluže ovim marketinškim trikom kao primamljivim mamcem za kupce.

Izvor: www.zadarskilist.hr