• hr
  • en
  • de
  • it

Visoka cijena nije prepreka za dobru popunjenost

Za razliku od lanjske, ova je sunčana i vruća sezona itekako bila dobra za kampove, pa tako i one najbolje koji djeluju u sklopu Udruge Top kamping kvalitete. Riječ je o vrhunskim hrvatskim kampovima koji su ove godine do kraja kolovoza ostvarili 3.107.592 noćenja, što je za 5,2 posto bolji rezultat u odnosu na lani. Najveći skok ostvario je kamp Soline u Biogradu na Moru s porastom od 10 posto, slijede ga ninski Zaton s rastom pod pet posto, te porečka Bijela uvala, s rastom od četiri posto u noćenjima.
- I ove godine, kao i ranijih, ispostavilo se da ne postoji visoka ili niska cijena, postoji samo točna i pogrešna cijena. Napominjemo da često vlasnici ugostiteljskih poduzeća, i to ne samo u Hrvatskoj, smatraju da je cijena sastavni dio atrakcije gostiju. Iz naših rezultata tvrdimo da je cijena samo posljedica ponude i da je, stoga, kvaliteta uvijek naknada za uspjeh.
Stoga, u Top Camping udruzi smatramo da moramo nastaviti, gotovo "progoniti" kvalitetu, jer rezultat od 5,2 posto boljih poslovnih brojki to neumoljivo potvrđuje. U kamping sektoru bi stoga skoro svi mogli poslovati bolje kada bi Ministarstvo turizma i Vlada konačno definitivno riješili pitanje turističkog zemljišta, kako bi se povećalo investicijsku aktivnost u kvalitetu koja se za sada ne dešava, jer vlasnici ne žele investirati u nepoznatu imovinu, kaže predsjednik Izvršnog odbora udruge Jerko Sladoljev.
Također ističe da u potražnji još uvijek ugodno iznenađuje Austrija sa skokom od pet posto. Nizozemska je prošle dvije godine bilježila padove od pet, do deset posto, da bi ove godine rasla za pet posto. Slovenija je pak zabilježila rast od 15 posto i drži čvrsto solidno treće mjesto iza Njemačke i Nizozemske. Iznenadili su i Talijani s rastom od 14 posto, dok je Danska pala za osam posto.
- Povećava se i broj domaćih gostiju za čak 53 posto više noćenja, no izraženo u noćenjima u ukupnom ostvarenju to ne iznosi vise od 2,5 posto, ili 78 tisuća, ali je najveće iznenađenje sezone. Ova činjenica govori da Hrvati počinju pomalo percipirati kamping kvalitetu kao smještajnu mogućnost, što je do danas bilo skoro nezamislivo.
Istra vrlo suvereno dominira s njemačkom klijentelom, a zanimljivo je na primjer da rovinjski kamp Valalta bilježi čak 50 posto svih svojih gostiju s njemačkog tržišta analiziranih kampova ovog brenda. No, gledajući regionalno, Danci su povećali svoja noćenja u kampovima Dalmacije, a skoro jednu trećinu svih Danaca bilježi kamp Zaton.
Češka i mađarska kamping klijentela također dominira u dalmatinskim kampovima. Italija je skoro ravnomjerno zastupljena po svim regijama, dok Slovenci kao i Nizozemci, pa i Nijemci, dominiraju Istrom i Kvarnerom, ističe Sladoljev.
Kazao je da su se i pojedini kampovi pozicionirali ovisno o klijenteli. Tako rovinjska Valalta apsolutni tržišni primat ima na njemačkom i talijanskom tržištu; ninski Zaton na danskom i mađarskom; paški Straško na hrvatskom i slovenskom; porečka Bijela Uvala na nizozemskom, a biogradski Sline na češkom tržištu.
- Istra i Kvarner po tržišnoj strukturi skloniji su i više rade na tržištima "stare" Europe, dok Dalmacija preuzima "novu" Europu.
Kvalitetu koju nudimo prema upravo izabranim i poželjnim tržištima treba pozicionirati na najvišoj razini. Ne postoji tržište za niže i srednje razine, bez obzira na cijenu. To se još više naglašava i vrijedi u fazama recesije - prvi koji pate su kampovi niže razine kvalitete, navodi Sladoljev.
On također zaključuje da ove godine ugodno iznenađuje i naturistički segment u kampovima.
- U Valalti taj segment raste za dva posto Valalte i ponavlja lanjski rezultat, a što je inače i karakteristika za naturističke kampova u Istri. Ovaj rezultat demantira naše turističke stratege, pa i samo Ministarstvo turizma, da je naturizam u latentnom padu i sam po sebi zahtjeva puno kvalitetniji odnos u promidžbi prema ovom selektivnom turističkom segmentu, zaključuje Sladoljev.

Izvor: www.glasistre.hr