• hr
  • en
  • de
  • it

Više od četrdeset plovila na Rijeka Nautic Showu

Od 23. do 25. rujna predstavit će se ukupno sedamdesetak izlagača koji će osim plovila, riječkoj javnosti približiti raznu opremu, proizvode i usluge vezane uz nautički turizam, sportski ribolov i druge aktivnosti vezane uz more

Više od 40 plovila bit će izloženo na ovogodišnjem Rijeka Nautic Showu, koji započinje u petak 23. rujna, a trajat će do nedjelje 25. rujna. Na prostoru Gata Karoline Riječke nastupit će ukupno sedamdesetak izlagača, koji će osim plovila riječkoj javnosti predstaviti raznu opremu, proizvode i usluge vezane uz nautički turizam, sportski ribolov i druge aktivnosti vezane uz more, u organizaciji Zajednice tehničke kulture i uz pokroviteljstvo Grada Rijeke.
Rijeka Nautic Show je, prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Andrije Vitezića, završna ovogodišnja riječka manifestacija u nizu događanja vezanih uz more, nakon Fiumare i regate Fiumanka.
- Rijeka Nautic Show usmjeren je prema gospodarskim aktivnostima, posebno malim brodogradilištima, ali i turističkom razvoju našeg kraja. Na Gatu Karoline Riječke bit će izloženo i nekoliko noviteta na tržištu, što će doprinijeti atraktivnosti sajma. Nastojimo promovirati i ronilački sport, a ove godine atraktivnosti će zasigurno u velikoj mjeri pridonijeti i održavanje Big OM, natjecanja u big game fishingu, koje je na programu u subotu, 24. rujna. Želimo stvoriti atraktivan ugođaj za proizvođače, kupce, ali i za sve građane koji dođu na Rijeka Nautic Show, te im približiti more i aktivnosti vezane uz more, rekao je Vitezić.
Natjecanje u Big game fishingu, odnosno udičarenju na tune i sabljarke, Big OM, bit će održano u subotu, tijekom cijelog dana, a proglašenje pobjednika predviđeno je u 19.30 sati.
- Raduje nas što možemo pokazati koliko naša regija i Rijeka kao njen centar žive uz more i s morem. Big OM održava se ove godine jedanaesti put, a kroz to vrijeme postigli smo velik napredak u big game fishingu, sve više ljudi sudjeluje, kupuju se novi brodovi upravo za tu namjenu, a sve skupa pridonosi i atraktivnosti naše regije, rekao je predsjednik omišaljskog ribolovnog društva Tomo Sparožić.
U sklopu Rijeka Nautic Showa svoje aktivnosti će predstaviti i Lučka uprava Rijeka, koja ove godine obilježava 20 godina djelovanja, te će na svom štandu zainteresiranima prikazati mogućnosti suradnje, ali i razvoj putničkog dijela luke, posebno za prihvat cruisera i megajahti. Nastup izlagača s područja Primorsko-goranske županije sufinancirat će županijski Odjel za pomorstvo, čija je pročelnica Nada Milošević istaknula kako je Županija od samih početaka prepoznala važnost ove manifestacije, koju je ocijenila važnom i potrebnom.
- Primorsko-goranska županija okrenuta je moru, te provodimo niz aktivnosti u smjeru razvitka pomorske privrede, turizma i sporta. Županija je osnivač osam lučkih uprava koje gospodare sa 103 luke, u koje je u zadnje četiri godine uloženo preko 30 milijuna kuna, dobrim dijelom i na povećanje kapaciteta za prihvat nautičara, odnosno proširenje i dogradnju luka, a županija je dala koncesije i za ukupno 15 malih brodogradilišta, rekla je Milošević, koja je kao jednu od atrakcija sajma najavila i pokaznu vježbu reagiranja kod iznenadnog onečišćenja mora »Eko more 2016.«.
Generalni sponzor i ove godine je ACI, koji će također imati svoj štand na sajmu, a kao posebne atrakcije najavljene su mogućnosti obilaska broda HRM-a »Hrvatska Kostajnica«, te gusarskog broda »Korsaro«.

Izvor: www.novilist.hr