• hr
  • en
  • de
  • it

Vis u izboru za najbolju europsku filmsku lokaciju

Otok Vis, gdje je snimljen veliki filmski hit "Mamma Mia Here We Go Again!", uvršten je među kandidate za ovogodišnju European Film Location Award - izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju. Nagrada kojom se ističe raznolikost i ljepota europskih krajolika ove se godine dodjeljuje drugi put, u organizaciji European Film Commissions Networka (EUFCN), koji ima 90 članica iz 30 zemalja što promiču europske lokacije i filmsku industriju, a među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar.
Nagrada je prvi put dfodijeljena prošle godine, u povodu obilježavanja 10. obljetnice djelovanja te mreže, a osvojio ju je grad Görlitz, kao lokacija filma "The Grand Budapest Hotel" Wesa Andresona.
Dodjela se provodi u suradnji sa Cineuropom, na čijoj je web stranici glasanje otvoreno do 30. studenoga.
Među kandidatima je i ove godine jedna hrvatska lokacija - otok Vis, na kojem se snimao hit film Mamma Mia Here We Go Again.

Svoj glas Visu možete dati na ovoj poveznici.
„Hrvatska je posljednjih godina prirodna scenografija brojnih filmskih blockbustera, serija i reality showova te mi je drago što je doprinos prepoznala i struka. Velika je čast za našu zemlju naći se u prestižnom društvu zemalja koje su tijekom prošle godine imale središnju ulogu u filmovima svjetskog glasa. Ova nominacija dodatno potvrđuje i prošlogodišnju titulu Hrvatske kao posebno istaknute destinacije filmskog turizma od vodeće britanske publikacije Financial Timesa za biznis fDi Magazine, a vjerujem da ćemo njome dodatno osnažiti položaj Hrvatske na europskoj filmskoj karti. Isto tako, iz svega navedenog razvijaju se i novi turistički proizvodi koji uključuju obilazak lokacija snimanja, izrade autentičnih suvenira ili storytellinga te se tako stvaraju dodatni motivi dolaska u destinaciju i to van glavnih mjeseci turističke godine što u konačnici doprinosi cjelokupnoj turističkoj konkurentnosti naše zemlje", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli čuvši za nominaciju Visa za najbolju europsku filmsku destinaciju.

Kako se navodi na stranicama Cineurope, Vis je jedan od najljepših jadranskih otoka koji je od pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća kao vojna baza bio zatvoren za inozemne posjetitelje, zahvaljujući čemu je sačuvao svoju autentičnost. Dodaje se da Vis ima ključnu ulogu u drugom dijelu filma 'Mamma Mia' inspiriranog glazbom švedske grupe Abba, u kojemu glumi izmišljeni otok Kalokairi i predstavlja se kao rajski otok.

"Uspjeh prvog izbora za European Film Location Award nas je potaknuo da ovu nagradu pretvorimo u godišnje izdanje. Ove godine u izboru imamo 12 predivnih lokacija, koje su sve redom odigrale važne uloge u filmovima i TV serijama snimanim tijekom 2017. Vjerujemo da ova nagrada dodatno pridonosi prepoznatljivosti Europe diljem svijeta", izjavio je Truls Kontny predsjednik EUFCN-a.

12 lokacija u konkurenciji za nagradu koje sve redom naglašavaju ljepotu i raznolikost Europe su:
Andalucía Film Commission (Španjolska): pustinja Tabernas, Almería The Sisters Brothers by Jacques Audiard
Cine Tirol (Austrija): Innsbruck Old Town Tiger Zinda Hai by Ali Abbas Zafar
Hrvatski audiovizualni centar (Hrvatska): Otok Vis Mamma Mia! Here We Go Again by Ol Parker
Film Commission Hessen (Njemačka): Frankfurt Bad Banks by Christian Schwochow
Hellenic Film Commission (Grčka): Corfu Island The Durrells by Oliver Kienle
IDM Film Fund & Commission (Italija): Jezero Carezza The girl in the Fog by Donato Carrisi
Malta Film Commission (Malta): Fort St. Elmo - National War Museum Murder on the Orient Express by Kenneth Branagh
Roma Lazio Film Commission (Italija): Valle dei Calanchi, Viterbo Happy as Lazzaro by Alice Rorhwacher
Screen Brussels Film commission (Belgija): The Happy Prince by Rupert Everett
Tenerife Film Commission (Španjolska): Teide National Park Yucatán by Daniel Monzón
Vienna Film Commission (Austrija): Michaelerplatz Red Sparrow by Francis Lawrence
Western Norway Film Commission (Norveša): Preikestolen Mission: Impossible - Fallout by Christopher McQuarrie

Izvor: www.mint.hr