• hr
  • en
  • de
  • it

Vezovi za kruzere zbog tvrdog dna kasne tri mjeseca

Budući vezovi za kruzere s vanjske strane lukobrana konačno su postali vidljivi. Nakon podmorskih radova, sada se i golim okom naziru obrisi novog pristaništa, dugog 265 metara, koje bi trebalo biti dovršeno do proljeća iduće godine, baš užežin nove sezone uplovljavanja "plovećih hotela".
Predviđeni rok završetka prve faze radova bio je kraj ove godine, sve sukladno ugovoru između zajednice izvođačkih tvrtki "Pomgrad Inženjering" i "Viadukt" s Lučkom upravom Split, no zbog nepredviđenih okolnosti, a dijelom i zbog lošeg vremena, taj rok će se odgoditi za oko tri mjeseca. Prema istome "modelu", i druga faza projekta, koja obuhvaća izgradnju drugog veza, dužine 245 metara, umjesto predviđenog roka u lipnju 2016. godine, kasnit će tri mjeseca pa bi kompletan posao trebao biti gotov u rujnu.

Bušenje punom parom
- Prigodom izvođenja armiranobetonskih pilota u moru koji će nositi buduću nadmorsku konstrukciju, naišli smo na tvrde stijene, zbog čega je njihovo bušenje iziskivalo puno više vremena i rada. Takve probleme nitko nije mogao predvidjeti. Upravo zbog toga naručili smo još jednu garnituru strojeva za izradu pilota, kako bi se ubrzali radovi. Trenutačno je, od ukupno 194 pilota u prvoj fazi, izvedeno njih 170.
Što se tiče druge faze radova, odnosno izgradnje drugoga gata prema Katalinića brigu, tu smo izveli četiri pilota i odradili podmorske iskope - napominje dipl. ing. Zoran Šarčević, voditelj projekta iz "Pomgrad Inženjeringa", dok je glavni inženjer gradilišta dipl. ing. Ante Milačić, njegov kolega iz tvrtke.
Zanimljivo je jučer izgledala naša luka koja je, s jedne strane, ugostila čak tri kruzera privezana jedan do drugoga, zbog čega je SNAV-ov feribot "Aurelia" bio na sidrištu ispred porta, a na drugoj strani svjedočili smo zahuktalim radovima na gradilištu dugom čak 600 metara.
Prva faza, podsjetimo, obuhvaća izgradnju zapadnog veza s centralnom rampom i malom utvrdom na lukobranu, dok je u drugoj fazi predviđena izgradnja istočnog veza.
Kako bismo našim čitateljima predočili složenost navedenih radova, kažimo kako se ti piloti pomoću posebnog stroja buše u prosjeku 24 metra u dubinu od razine mora, s tim da se na samom dnu sidre u stijenu sedam metara. Sama armatura za pilote, nastavlja dipl. ing. Šarčević, izrađuje se pomoću posebnog stroja koji je smješten u staroj zgradi "Dalmacijavina", a zamjenjuje posao od 10 ljudi.
Za potrebe vezivanja kruzera dužine veće od 320 metara, "glava" lukobrana produžena je 20 metara, a na tom je dijelu u tijeku ponovna rekonstrukcija svjetionika iz doba Austro-Ugarske, koji se ponovno zida kamen po kamen, a trebao bi biti gotov oko Nove godine. Na samom kraju lukobrana nalaze se četiri golema polera od kojih svaki ima nosivost 250 tona, a sam završetak armiranobetonskog mula obložit će se kameno 

MEGABROJKE
23,3 milijuna eura vrijedan je projekt vanjskih vezova
125.000 'kubika' kamena bit će upotrijebljeno na gradilištu
60.000 'kubika' kamenog materijala izvađeno je iz mora
7,9 kilometara iznosi ukupna duljina pilota koji se izvode u moru
70-100 radnika svakodnevno je angažirano na gradilištu

Blaževski: Brži smo od sezone
Na gradilištu smo zatekli i Milana Blaževskog, ravnatelja Lučke uprave, koji je istaknuo važnost završetka prve faze radova prije početka sezone kruzera, kako bi se rasteretila Gradska luka za domaći promet, te zbog većeg broja najava uplovljavanja megabrodova za krstarenja u sljedećoj godini.
- Očekujemo shodno tome i veći broj putnika, budući da za 2016. imamo najavljena 272 uplovljavanja, što je za deset više nego u ovoj godini - kazao nam je Blaževski, koji se, inače, svaki dan prošeta do gradilišta kako bi se iz prve ruke uvjerio u tijek i dinamiku radova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr