• hr
  • en
  • de
  • it

Veslanje preko Atlantika

Hrvatski branitelj Martin Cruickshank u namjeri da prevesla Atlantski ocean u zračnoj udaljenosti od 4819 kilometara (2602 morskih milja) u čamcu (koji nema jedra, niti izvanbrodski motor) prošao je jučer 22. siječnja 2017. godine polovicu toga puta (do sada je preveslao 2905 km (1570 morskih milja).
Martin Cruickshank rođen je Škotskoj gdje je stekao vojnu naobrazbu. U jesen 1991. godine dragovoljno dolazi u Istočnu Slavoniju, gdje se je uključio u obranu Vinkovaca i Hrvatske od agresije tzv. JNA i četničkih postrojbi. Dragovoljac je Domovinskog rata. Pripadnik je vukovarske 204A brigade i 5. gardijske brigade SOKOLOVI. Jedan je od nosioca obuke u tim postrojbama, a bio je veliki uzor svojim suborcima u vojničkom ponašanju, odgovornosti i izvršenju povjerenih mu zadaća. Sudjelovao je i borbenim akcijama u Bosanskoj Posavini, kao i na Južnom bojištu. Jedan je od nosioca obuke u gardijskom Središtu za specijalističku obuku dočasnika u Šepurinama kod Zadra. Hrvatski je državljanin, oženjen i živi u Velikoj Gorici.
Cijeli život je posvetio vojničkom pozivu i ekstremnim sportskim aktivnostima. Veslanje preko Atlantskog oceana mu je životni izazov. Ovaj izazov ostvaruje u suradnji sa svojom sestrom Fenella McAlister. Martin vesla pod zastavom Republike Hrvatske, a Fenella pod zastavom Ujedinjenog Kraljestva. Njihov čamac nosi i simbolični naziv Fifty/Fifty.
Ovaj poduhvat prati i o njemu izvješćuje međunarodna organizacija The Ocean Rowing Society International. Ukoliko uspije u svom poduhvatu Martin i njegova sestra će sigurno ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Izvor: www.poslovni.hr