• hr
  • en
  • de
  • it

Veslači okupirali riječku luku

Trinaesta Riječka regata u mornarskom veslanju u riječkoj je luci, povodom dana Pomorskog fakulteta, okupila više od dvadeset veslačkih ekipa koje su se natjecale u četiri skupine.
Najbrojnije natjecanje bilo je ono studentskih ekipa, njih čak deset, koje su se po sistemu ispadanja borile za pobjedu na stazi dugoj 650 metara.
Na revijalnoj regati nastupile su četiri ekipe, dok je na najprestižnijem, međunarodnom natjecanju sudjelovalo ukupno sedam ekipa, četiri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji.

Veslačice i veslači na Rivi Boduli okupili su se već prije podne, a opuštenu atmosferu nije pokvarilo ni kašnjenje službenog početka natjecanja.

Svim je ekipama, kako su mahom isticali, druženje i dobar provod u društvu kolega i prijatelja ionako glavni motiv za bavljenje mornarskim veslanjem, a rezultat je u drugom planu, iako dodaju kako je svaka pobjeda slatka. Što se priprema tiče, one traju cijele godine, a na proljeće se, pred održavanje sličnih regata u Hrvatskoj i okolnim zemljama, obično intenziviraju.
- Čitavu godinu treniramo i nastupamo na regatama u Kotoru, Beogradu, Bakru i drugim gradovima u kojima su smještena pomorska učilišta, a u zadnja tri mjeseca treniramo svaki dan. Normalno da svaki put želimo pobijediti, ali ovdje se prije svega radi o prijateljstvu, zabavi i druženju, objasnio je veslač ekipe studenata Pomorskog fakulteta Filip Maršanić.

Da je tome tako, potvrdio je i dekan fakulteta Serđo Kos , dodajući kako je regata i prilika za promociju pomorstva i Pomorskog fakulteta.

- Želimo da se svi sudionici i gledatelji dobro zabave, kao i da približimo more gradu, a pomorstvo i pomorska zanimanja građanima.

Na ovaj način ujedno obilježavamo dan Fakulteta, pa bih iskoristio priliku da pozovem maturante da i oni postanu dio ovih lijepih običaja i tradicije Pomorskog fakulteta u Rijeci, kazao je Kos.

Izvor: www.novilist.hr