• hr
  • en
  • de
  • it

Venturin - restoran s dalmatinskom kuhinjom u Londonu

U Londonu je otvoren Venturin, pop-up restoran s izvornim dalmatinskim specijalitetima čiju kuhinju predvodi cijenjena chefica Maja Mačković.
Ime je dobio prema pomalo zaboravljenom dalmatinskom terminu koji označava posljednji trenutak sumraka prije svitanja.
"Do suradnje je došlo slučajno, intersekcijom networka dviju jakih žena, a kao kruna rada i jedne i druge. Nismo se poznavale prethodno, ali smo jedna drugoj odlučile pokloniti povjerenje", priča nam chefica Maja o tome kako je došlo do suradnje s vlasnicom Venturina, Sanjom Britt Jusić.
"Godine rada i investicije u sebe te zalaganja za hrvatsku kuhinju kroz kulinarska natjecanja i konferencije gdje sam imala priliku govoriti su urodile plodom pa mi je dana mogućnost da u Londonu pokrenem prvu dalmatinsku, a kasnije i hrvatsku kuhinju. Uz sve to sam i dijete dvaju otoka pa je izbor valjda bio logičan", otkriva cijenjena chefica koja je osvojila mnoštvo međunarodnih gastronomskih priznanja i nagrada.
"London je golema scena na kojoj obitavaju sve kulture svijeta pa tako i kuhinje. Prostora za hrvatsku kuhinju itekako ima, a evo nakon nepunih mjesec dana otkako smo otvorili, mogu zaključiti da je interes velik i ne jenjava. Mi kao država nismo nepoznati Britancima, a našu kuhinju vole i kada su u Hrvatskoj, pa kako neće dok su kući?", smije se Maja.
Pop-up način poslovanja odabran je tijekom faze ispitivanja tržišta, kaže, jer prije otvaranja konkretnog restorana ipak treba imati nekakvu garanciju da će projekt biti uspješan, odnosno isplativ.
"Tijekom ovog pop-up mjeseca predstavljam strogo dalmatinski, otočko-mediteranski meni u pet sljedova s naglaskom na svježoj ribi, školjkama, maslinovom ulju, začinskom bilju i recepturama koje su specifične za moj Hvar i Vis. U desertima sam dosljedna svojim gastronomskim uvjerenjima pa ne koristim ništa 'bijelo', svi su deserti bez glutena, šećera i mlijeka, a i tu nastojim poštivati tradiciju i sezonu, odabirom namirnica koje su poznate Dalmaciji", priča.
U Venturinu su već krenuli i s a la carte menijem, a u planu im je širenje na druge regije Hrvatske te dizajniranje još nekoliko pop-up menija.
"Cilj mi je jelima i okusima prezentirati Hrvatsku kao jednu od gastronomski najbogatijih zemalja svijeta jer ona to uisitinu i jest", zaključuje Maja.

Izvor: www.index.hr