• hr
  • en
  • de
  • it

Veliko speleološko otkriće: Modra špilja nema dva ulaza, nego tri!

Alan Meniga, veliki zaljubljenik u otok Vis, ponovno je boravio na Visu s ekipom vrhunskih stručnjaka kako bi, nakon dvije godine stanke, nastavio speleološka istraživanja špilja i jama na otocima viškog akvatorija.
Ovaj put cilj istraživanja bila je Modra špilja na otoku Biševu.
Speleološka istraživanja sastoje se od svladavanja podzemnih prostora, njihova mjerenja i izrade topografskih snimaka. Osim Menige, koji je i sam vrstan ronilac i snimatelj, u ekipi su bili snimatelji Boris Krstinić i Roman Martin, speleolozi ronioci Vedran Jalžić Žarulja i Petra Kovač Konrad, ekolog iz Meksika Efrain Chavez Solis, logističar Andrej Uvodić te Zoran Demaria, Pino i Ivan Vojković.
Ovu ekspediciju Meniga je organizirao, ne slučajno, upravo kad se u Komiži obilježava 130. godina od otkrića Modre špilje i početka organiziranog turizma na otoku Visu.
Naime, 7. kolovoza 1884. godine barun Ransonnet objavio je u bečkim novinama "Neue Freie Presse" članak o otkriću Modre špilje, a nedugo zatim, 1885. u Komižu dolazi 100 članova Bečkog turističkog društva. Riječ je o prvom organiziranom posjetu jednoj turističkoj atrakciji u Dalmaciji. U povijesti dalmatinskog turizma to je važan datum koji ujedno predstavlja početak turizma na Visu i valjan argument za dvogodišnje obilježavanje ovog jubileja.

Ransonnetove slike
- Kad sam prije 25 godina prvi put posjetio Modru špilju, bio sam, kao i mnogi, očaran njezinom ljepotom, uostalom kao i baron Ransonnet prije 130 godina koji je prvi slikao njene ljepote. Zanimljivo je da je on napravio jedno stakleno zvono pod kojim je sjedio u moru i slikao špilju.
Nakon posjeta Modroj špilji hto sam kupiti neki suvenir, ali nijedan nije pokazivao niti dio one ljepote koju je naslikao Ransonnet. Obećao sam si tada da ću jednog dana doći u Modru šilju i snimiti je tako kako ju je on vidio - priča Alan Meniga.
- Izradili smo više od dvije tisuće fotografija - dodaje.
Oduševljenje nije krio ni snimatelj Boris Krstinić:
- Prvi put u povijesti Modre špilje jedna potpuno opremljena ekipa krenula je u fotografiranje i snimanje videa i, ono što je možda najvažnije, bio je obuhvaćen njen nadmorski i podmorski dio. Iz Francuske smo osigurali najnoviji fotoaparat srednjeg formata kojim je rukovao Roman Martin, radili smo s najboljim aparatima koji se koriste trenutno u svijetu i najnovijim sistemima kamera, a naš prijatelj i logističar Andrej Uvodić donio je jedno od najmoćnijih rasvjetnih tijela za podvodna snimanja - zadovoljan je Krstinić.

Tri dana ronjenja
- Tijekom tri dana ronjenja uspjeli smo napraviti topografsku snimku. Sad se već sa sigurnošću može kazati da je duljina Modre špilje nekakvih pedesetak metara, ima tri ulaza, što je za mene bio novi podatak jer sam mislio da ima dva. Ovo nije prva takva akcija na Visu, nego nastavak.
Naime, već ranije smo obradili Medvidinu špilju, također na Biševu, a razmišljamo o istraživanjima u Zelenoj špilji na otoku Ravniku koja je isto atraktivna - najavio je speleoronilac Vedran Jalžić Žarulja.

Predavanja i izložbe
- Tiskat ćemo, nadam se, i neke publikacije, a planiramo i održavanje prigodnih predavanja. Želimo upravo u Komiži postaviti izložbu u povodu 130. godišnjice otvaranja špilje za turiste. Dio izložbe će biti o tijeku naše ekspedicije, a drugi dio snimljene umjetničke fotografije. Možda, u sklopu turističke promidžbe Komiže i Modre špilje, organiziramo izložbu i u Zagrebu, no, vidjet ćemo još hoćemo li za to dobiti podršku grada Komiže i turističke zajednice - kaže Meniga.

Meksikanac je oduševljen
- Špilja je spektakularna sa svojim svjetlosnim efektima - oduševljen je Meksikanac Efrain Chavez Solis kojeg su posebno impresionirale prirodne instalacije podmorskih mostova i bogatstvo morskog života, spužve...
- Prvi sam put imao prigodu sudjelovati u podvodnoj topografiji, a stečena ću iskustva, nadam se, koristiti kad se vratim u Meksiko pri izradi znanstvenih radova - dodaje Efrain.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr