• hr
  • en
  • de
  • it

Veliki pad interesa za Tursku kao turističku destinaciju

Strah i upozorenja da se ne putuje. Sve to prenose europski mediji nakon nedavnog terorističkog napada u Istanbulu koji se dogodio upravo pred sezonom najvećih godišnjih odmora na Mediterana. I dok su turski turistički djelatnici sve nade ovog proljeća nakon niza napada u svojoj zemlji polagali u last minute i želju da se pred samu špicu sezone neće ništa dogoditi, nažalost to se ipak dogodilo. A takva situacija napravit će veliku pomutnju na europskom turističkom tržištu na početku špice sezone ljetovanja.

I dok neki očekuju da će od toga profitirati, pa tako i Hrvatska, to se neće dogoditi jer je buking stao. Tako nam tvrdi Selimir Ognjenović, direktor minhenske agencije ID Riva Tours.

- Nakon ovakvih vijesti, sve staje. Tako i u našem slučaju. Buking je stao, ali ne samo za Tursku, nego za sve. Dakle, nema riječi o preusmjeravanju prometa u neku drugu destinaciju. Terorizam u svijetu doveo je danas do zaustavljanja turizma, i to ne samo na Mediteranu, nego i čitavom svijetu. Takve vijesti ulaze čovjeku u kosti i postaju zastrašujuće za sve koji se bave turizmom, komentirao je čitavu situaciju Ognjenović.

Njemački su turoperatori sada zasigurno u velikom problemu budući da u Turskoj imaju velik broj kapaciteta i već su dosad bilježili velike minuse, čak do 31 posto, a u Tursku godišnje putuje oko pet milijuna njemačkih gostiju. U tjednima prije posljednjeg napada bilježio se oporavak bukinga za Tursku te su čelni ljudi njemačkih turoperatora prema prethodnim iskustvima očekivali da će se turističko tržište samo korigirati nakon nekoliko mjeseci krize. Ostali operateri u sektoru su se isto nadali da je najgore prošlo i da će last minute popraviti sliku sezone.

S druge strane, turska vlada je potvrdila da će isplaćivati subvencije turoperatorima za charter letove do kraja kolovoza zbog čega su njemački turoperatori planirali produžiti razgovore sa ministarstvom oko mogućih subvencija i za zimsku sezonu. Međutim, nakon posljednjeg atentata teško je za vjerovati da se destinacija može oporaviti, poglavito iz razloga što su u ovom slučaju ciljevi napada bili turisti.

Sada njemački mediji opširno prate sigurnosno stanje u Turskoj, dok je njemačko ministarstvo vanjskih poslova podiglo stupanj upozorenja za putovanja u tu zemlju.

- Već od početka godina za Tursku imamo manje potražnje nego godinama prije i općenito primjećujemo da se turistički tokovi od istočnog Mediterana premještaju na zapadni. Ovakva manja potražnja za Turskom uzrokovala je veću potražnju za zemlje kao što su Španjolska, Grčka, Portugal, Italija i Hrvatska, kaže Ognjenović.

Izvor: http://www.seebiz.eu/