• hr
  • en
  • de
  • it

Velika rekonstrukcija rovinjske ACI marine

Budu li vremenske prilike i morski uvjeti povoljni, do kraja siječnja završit će u akvatoriju rovinjske ACI marine radovi na temeljenju podmorskih građevina, pa u veljači počinje i dovršavanje konstruktivnih elemenata nadmorskog dijela i obimni radovi na infrastrukturi marine, izvijestila nas je voditeljica ACI-jevog ureda za odnose s javnošću Gracia Krainer.
Tako će nakon zahtjevnih podmorskih radova Rovinjcima nasuprot otoka Sveta Katarina uskoro biti i vidljiviji zahvati na lukobranu iznad površine vode, pa i jasnija dinamika kojom se oni provode. Jer, kako smo u rujnu pisali, nakon što su po okončanju ljetne sezone 2017. radovi nastavljeni, rekonstrukcija ekskluzivne marine trebala bi biti gotova do početka naredne turističke sezone.
- Radovi se izvode sukladno vremenskom planu i unutar zadanih rokova, izvijestila nas je Krainer.

Investicija od 160 milijuna kuna
Riječ je o jednoj od najznačajnijoj investiciji ACI-ja vrijednoj 160 milijuna kuna, koja će rezultirati ekskluzivnim nautičkim kompleksom i povećanim kapacitetima. Trenutno se u akvatoriju, pod morem, odvija bušenje i podizanje armirano-betonskih pilota, odnosno nosivih stupova nadmorskih dijelova konstrukcije glavnog lukobrana, obalnog zida te sekundarnog lukobrana s pristupnim gatom. Na pilote se montiraju armirano betonski element, takozvane naglavnice nadmorskog dijela konstrukcije. Ujedno se i nasipava dio između naglavnica obalnog dijela konstrukcije, a u podmorju dio produžetka glavnog lukobrana.
U kopnenom dijelu marine dovršavaju se zemljani radovi, iskopava i priprema tlo za temelje centralne zgrade nove marine. Podignuta je i konstrukcija natkrivenog parkirališta te nadtemeljni zidovi ostalih građevina. Na radovima su angažirani zajednica ponuditelja Pomgrad inženjering i Strabag te Marinetek NCP i Dubina inženjering.

Marina s pet sidara
Rekonstrukcija marine i u kopnenom i u morskom dijelu počela je prošle godine, a najveći dio radova trebao bi se realizirati u ovoj. Nezamislivo je veliko gradilište južno od stare jezgre Rovinja, jer paralelno s lukom odvija se i gradnja novog Maistrinog hotela Park u njenoj neposrednoj blizini. Time će se u konačnici, kako vole reći u ACI-ju, postići sklad ekskluzivnih komplementarnih usluga u atraktivnom prostoru turističke zone Monte Mulini.
Koncept kopnenog dijela marine obuhvaća ugostiteljsko komercijalne sadržaje te operativnu zgradu marine sa cjelovitom infrastrukturom neophodnom za upravljanje marinom pet sidara!
- Izgradnja nove ACI marine Rovinj predstavlja značajan iskorak u standardima nautičkog turizma u Hrvatskoj. Dizajnom, tehnološkim rješenjima koja će se implementirati te visokom razinom nautičke i ugostiteljske usluge marine, nova, luksuzna ACI marina Rovinj s kategorizacijom s pet sidara idealno će se uklopiti u destinaciju koja se razvija ubrzanim tempom, poručuju iz ACI-ja.

Izvor: www.glasistre.hr