• hr
  • en
  • de
  • it

Veća stopa PDV-a štetna je za turizam, ugostiteljstvo…

Na 21. sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Istarske županije, istarski župan Valter Flego dobio je jednoglasnu podršku na Prijedlog Zaključka o posljedicama podizanja stope PDV-a na turizam (ugostiteljstvo), koji će uputiti nadležnom ministarstvu i saborskim zastupnicima iz Istre.
Članovi Turističkog vijeća složni su da je prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se gotovo udvostručuje stopa PDV-a na ugostiteljstvo, dugoročno izrazito štetan za turizam i ugostiteljstvo, koji čine izuzetno važnu gospodarsku djelatnost Istarske županije, ali isto tako i na povezane djelatnosti kao što su poljoprivreda i graditeljstvo.
Kako pojašnjavaju, turizam i ugostiteljstvo danas su jedne od rijetkih rastućih djelatnosti u Hrvatskoj koje svake godine sve više investiraju. Prema podacima iz 2012. godine, prije uvođenja međustope PDV-a investicije u turizmu iznosile su oko dvije milijarde kuna godišnje. Investicije najavljene za 2016. iznosit će 4,3 milijarde kuna, a sadašnjom dinamikom rasta doseći će čak sedam milijardi kuna godišnje već 2019. godine.
- Istarska županija predvodnik je ovog značajnog ciklusa rasta ulaganja u turizam. Ulagačka aktivnost izrazito je važna, jer kroz povećanu potrošnju, zapošljavanje i građevinarski sektor donosi rast priljeva u državni proračun, istaknuo je župan Flego, dodajući da povećanje ukupnog poreznog opterećenja za turizam Vijeće smatra strateški pogrešnim potezom s dalekosežno negativnim posljedicama na gospodarstvo Istre, ali i cijele Hrvatske.
Povećanje poreznog opterećenja na gospodarstvo posve je suprotno svim nacionalnim strateškim dokumentima i najavama Vlade, kazao je istarski župan, dodajući da će takvim potezom još više novaca završavati u državnu blagajnu te će se dodatno centralizirati država.
Zaključkom Turističkog vijeća ističe se da bi dvostruko povećanje PDV-a na ugostiteljstvo značilo negativan udarac na gospodarstvo Istre, koje dobrim rezultatima pozitivno djeluje na gospodarstvo čitave Hrvatske. Turizam je, kako ističu, značajan generator gospodarstva Istre koje bilježi iznadprosječne rezultate, pa je tako prosječni BDP po stanovniku u županiji veći za petinu u odnosu na prosjek RH-a; stopa nezaposlenosti je dvostruko niža, a Istra ostvaruje znatan suficit na tekućem računu platne bilance stabilizirajući tako ukupno gospodarstvo Hrvatske.
Dvostruko povećanje PDV-a na ugostiteljstvo destabilizirati će, smatra Vijeće, i daljnji razvoj poljoprivrede Istre, kojoj je ugostiteljstvo ključan kanal prodaje i marketinga, a tu se posebno ističu vinarstvo, maslinarstvo, mesna i mliječna industrija, ali i ostali obrti i OPG-ovi. Ova bi mjera zaustavila i razvoj turističke ponude koja osigurava dugoročan uspjeh i konkurentnost svake destinacije, budući da gastronomija čini značajan dio ukupne turističke ponude.
- Ugostiteljstvo i usluge pružanja hrane i pića sastavni su dio svakog turističkog objekta, pa će povećanje PDV-a kao direktnu posljedicu imati smanjenje kapaciteta i spremnosti investitora za daljnja ulaganja, navodi u svome zaključku Vijeće za turizam dodajući da će ono ponovo utjecati i na povećanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.
Na kraju, kako zaključuju, ugostitelji su najveći gubitnici porezne reforme. Iako će i oni, nedvojbeno, imati određene koristi od ostalih mjera (smanjenje poreza na dohodak, odnosno dobit, priznavanje dijela reprezentacije), jasno je da će udvostručenje PDV-a predstavljati veliko opterećenje za njihov dalji rad. Posebno su zatečeni činjenicom da do povećanja dolazi usprkos Strategiji razvoja hrvatskog turizma za razdoblje do 2020., u kojoj je zacrtano smanjenje PDV-a.
Hrvatska će podizanjem poreza, smatra Vijeće, postati nekonkurentna u odnosu na ostale destinacije, budući da je sadašnja stopa PDV-a u ugostiteljstvu od 13 posto već najviša na Mediteranu, gdje se stopa PDV-a kreće od šest do deset posto. Stanje u okruženju pak pokazuje da nema prostora za povećanje cijena, jer bi ugostitelji postali nekonkurentni, stoga su očekivane posljedice povećanja PDV-a smanjenje ulaganja i zaposlenosti u toj djelatnosti.

Izvor: www.glasistre.hr